Annons

Kulturråd på armlängds avstånd

Kommer den nya ledningen för Statens kulturråd visa på större självständighet gentemot regeringen, eller fortsätter myndigheten att vara kulturdepartementets förlängda arm?
Ledare • Publicerad 21 december 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Förläggaren Svante Weyler får en tuff uppgift att värna Kulturrådets självständighet.
Förläggaren Svante Weyler får en tuff uppgift att värna Kulturrådets självständighet.Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Förläggaren Svante Weyler utnämndes på torsdagen av regeringen till en av de allra finaste uppdragen i Kultursverige, nämligen som ordförande i Statens kulturråd, som svarar för fördelningen av det statliga stödet till kulturen.

Det är ett beslut av kulturminister Amanda Lind som få lär ifrågasätta. Tvärtom finns det stora förhoppningar på Svante Weyler som under många år varit en av Sveriges mest respekterade förläggare. Weyler var förlagschef på Norstedts innan han startade det egna kvalitetspräglade Weyler förlag och han är ofta anlitad som expert på europeisk, särskild tysk, politik. Han är idag också ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Annons

Statens kulturråd ska symbolisera principen om armlängds avstånd mellan politiska beslutsfattare, det vill säga regeringen som styr riket, och kulturlivet. Det är en princip som regeringen just nu söker konflikt om sedan Sverigedemokraterna på lokal nivå - som Sölvesborg - anklagas för att politisera och styra kulturlivet.

Men regeringen styr som bekant riket genom bland annat makten att skriva regleringsbrev och att tillsätta chefer och styrelseledamöter i myndigheterna. Statens kulturråd har också under de senaste åren överimplementerat regeringens styrande dokument.

”Kvaliteten underordnas de politiska målen om hbtq, jämställdhet och intersektionalitet”, förklarade flera tunga förläggare för något år sedan. Det är också mot den här bakgrunden som Myndigheten för kulturanalys initierade en utredning om hur principen om armlängds avstånd egentligen fungerar.

Regeringen använder också sin utnämningsmakt. Förra året utnämndes operasångaren Malena Ernman till rådets styrelse. Känd som en vänsterpolitisk debattör och långt ifrån okontroversiell inom operavärlden sedan hon ifrågasatt att verk av Wagner sätts upp på svenska operahus. På torsdagen fattades också beslut om att författaren och landsbygdsdebattören med lätt vänsterbias PO Tidholm tar plats i kulturrådets styrelse. Tidholm är i dag gästprofessor vid Karlstads universitet, men är i sammanhanget heller inget okontroversiellt namn.

Den som säger sig värna principen om armlängds avstånd har också att reflektera över hur regleringsbrev skrivs och hur utnämningsmakten används.

Och de som sitter i en myndighetsstyrelse har också att upprätta självständigheten. Svante Weyler har ett tungt uppdrag framför sig med att återskapa kulturrådets försvagade förtroende.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons