1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kväv inte människors vilja att ge

Donationer är ett styrkebevis för samhället.
Foto: Magnus Andersson/TT

Ska privatpersoner verkligen tillåtas bidra till vårdens arbete under coronakrisen? Denna diskussion uppstod i Stockholm efter att regionen öppnade en fond för bidrag från allmänheten. Fackförbundet Kommunals chefsekonom Torbjörn Dalin beskrev förfarandet som pinsamt: ”Region Stockholm är rikast i landet, och i Sverige finansierar vi vård med skatt. Det här ger konstiga signaler.”

Så konstigt är det dock inte. Socialstyrelsen rapporterar att många privatpersoner och företag har hört av sig till myndigheten för att bidra med gåvor. Snarare än att säga nej förmedlar Socialstyrelsen erbjudandena vidare. Röda Korset tar emot donationerna och fördelar med hjälp av logistikföretaget Bring dem där de behövs bäst i vården.

På Röda Korsets hemsida kan man också se vilken sorts gåvor och stöd sjukvården har störst behov av, från handskar och förkläden till transporter av avlidna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Håller man sig strikt till idén om samhällskontraktet är detta möjligen pinsamt. Anser man att skattetrycket är så högt att det borde täcka alla upptänkliga situationer kan man säkert uppröra sig också. Såväl privatpersoner som företag betalar skatt som bland annat ska gå till inköp av skyddsutrustning.

Men i krisen visar sig hur fattig och orealistisk idén om samhällskontraktet är. Staten och regionerna hade kunnat köpa in allt vad människor erbjuder sig att ge, men till priset av att kväsa en viktig drivkraft.

Människors uppfattning om samhället sträcker sig uppenbarligen längre än till att betala in skatt och sedan förvänta sig motsvarande tjänster i utbyte. Solidariteten sträcker sig också längre än till att iaktta handhygien och avstå från att hälsa på äldre släktingar. ”Det är fantastiskt positivt att så många vill bidra till att rädda liv”, som Peter Palmér vid Socialstyrelsens särskilda krisledning säger.

Forskning om varför människor gör donationer har funnit att gåvogivande är smittsamt. Om andra ger, ökar sannolikheten att man själv gör det. Genom att möjliggöra givande kan regioner och myndigheter stimulera ett beteende som samhället bara kan bli rikare av.