1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Länsunionen behövde Anders Henriksson

För Länsunionen som styr Region Kalmar är Anders Henrikssons övergång till Sveriges kommuner och landsting ett stort avbräck.
Länsunionen försvagas när Anders Henriksson går till SKL.

Regionstyrelsens ordförande Anders Henriksson förefaller vara ett naturligt val som ledare för den socialdemokratiska gruppen i allt tyngre Sveriges kommuner och landsting. Under denna förra mandatperioden var ju Henriksson socialdemokraternas andrenamn. Nu är SKL alliansstyrt. Region Kalmar är ett av allt färre S-styrda ”landsting” och Socialdemokraterna behöver en rutinerad oppositionsledare.

För den Januariöverenskommelse, den länsunion bestående av Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna som styr regionen är Henrikssons övergång ett rejält avbräck. Unionen ingicks inte på grund av någon gemensam färdplan för regionen, utan för att hålla Sverigedemokraterna utanför makten. I en sådan koalition väger personkemi extra tungt.

Henrikssons ledarskap har givit länsunionen kontinuiteten och legitimiteten. Därför destabiliserar avhoppet, oavsett om det blir (favoriten) Jonas Hellberg, Mattias Adolfsson eller Peter Wretlund som tar över.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Wretlund är ny i regionpolitiken, men erfaren politiker efter åren som kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn. Det är dock frågor om regional utveckling som i första hand är Wretlunds gebit och inte sjukvård.

Kalmarpolitikern Mattias Adolfsson sitter i likhet med bland annat Ilko Corkovic, kommunalrådet i Borgholm i regionfullmäktige, vilket är en något ovanlig ordning. De dubbla stolarnas problematik uppstår förr eller senare.

Men uppdraget vittnar om Adolfssons starka position, även om Socialdemokraterna behöver honom i Kalmarpolitiken som möjlig ersättare till Johan Persson. Jonas Hellberg är ideologen med lång erfarenhet av både kommunal- och landstingspolitik. Att hans hustru är socialminister kan möjligen komplicera saken. I vart fall väntar ledarsidesresonemang om att Socialdemokraterna i regionen kräver mer generella bidrag istället för riktade.

Länge var Anders Henrikssons vassaste kritiker i landstinget Centerpartiets Christer Jonsson som trots att Centern var mindre än Moderaterna fick det tyngsta prestigefyllda oppositionsuppdraget under den förra mandatperioden. Det var ett personligt mandat att leda de borgerliga partierna.

Nu blir det Christer Jonsson som plötsligt framstår som länsunionens mest erfarne landstingspolitiker. Det tidigare så ovilliga samarbetspartiet får rollen som majoritetens centrala aktör. I Januaripartiernas riksdag - och regioner - kan nästan vad som helst hända.

LÄS OCKSÅ: