Löfven har rätt om migrationen

Vad är dagsnoteringen för regeringens migrationspolitiska linje?
Markering i Malmö.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Vanligen brukar det i en regering vara statsministern som tillrättavisar statsråden. På torsdagen var det istället ministern som sökte korrigera statsministern. Stefan Löfvens uttalande om att Sverige ska ta emot färre asylsökande tillbakavisades av vice statsminister Isabella Lövin (MP). Det var socialdemokraternas politik, inte regeringens, sade Lövin. Som om press och åhörare skulle fråga statsministern efter varje uttalande om han gör det som regeringschef eller som partiordförande.

Att ministrar ibland hamnar på kollisionskurs kan hände den bästa ministär. Migrationsfrågan är emellertid en av landets stora utmaningar. Den berör på något sätt hela regeringens arbete. Att statsministern ifrågasätts och kritiseras av koalitionspartnerns främsta företrädare vittnar om dåligt fungerande regeringsarbete.

I sakfrågan är det tydligt dock hur Socialdemokraterna åter söker sig till den linje som fördes innan Januariöverenskommelsen ingicks. Omläggningen i partiet började ungefär som i Moderaterna med kritik från de ledande kommunalråden som tröttnat på att stå för notan medan rikspolitiken saknat en plan för hur det stora antalet nyanlända ska integreras på dåligt fungerande arbets- och bostadsmarknader.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

De migrationspolitiska samtalen ser ut att liksom andra samtal om energi eller skogspolitik i huvudsak fungera som en lösningsmekanism för regeringens interna problem. Frågan är bara hur diskussionen går inom regeringen innan samtalen kommer i gång på allvar.

Läs mer

Kalmar

Katsanidous väg till toppen: ”Insåg att jag hade stort stöd”

”Vill vi se fler unga, inte minst kvinnor, engagera sig politiskt då måste politik och vardag gå att kombinera.”

Torsås

Därför avstod C- och M-politiker omröstning om slöja

”I efterhand tänker jag att jag borde röstat för slöjförbud”

Ledare Barometern

Nödvändig uppdatering av arbetskraftsinvandringen

Moderaterna föreslår genomgripande förändringar av den egna reformen.

Ledare

Ledare: ”Visst kan M vinna Kalmar”

Allt talar för att Måns Linge ersätter Christina Fosnes som oppositionsråd för Moderaterna i Kalmar kommun.

Ledare

Ett miljöarv att förvalta

Tidigare moderata statssekreteraren Ulrica Schenström blir ny vd för den gröna tankesmedjan Fores. Ett val som är långt ifrån lika överraskande som det verkar.

Ledare

Ledare: ”Norden ersätter inte Nato”

Ett fortsatt utökat försvarssamarbete i Norden är en naturlig utveckling, men Norge kan faktiskt inte ersätta Nato.