(Mar)drömmar om partipress

Socialdemokraterna drömmer åter om att äga tidningar.
Vill se Socialdemokraterna som medieägare; riksdagsledamoten Laila Naraghi.

Häromveckan såldes den sista av den svenska arbetarrörelsens lokalt pressorgan; Piteå-Tidningen till Norrköpings Tidningar Media, (NTM) där juvelen i kronan heter Norrköpings Tidningar med moderat etikett.

” Nej, arbetarrörelsen har aldrig varit några bra ägare, medger Lars Engqvist i tidningen Fokus senaste nummer. De såg tidningarna som propagandaorgan och när det gick dåligt anställde man ekonomer som inte hade en aning om media.”

Det finns undantag. Men partipress är inte framtiden, även om opinionsjournalistiken ser ut att väga tungt i den framtida medieprodukten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn säger nu i vår konkurrent Östra Småland att hon i partiets organisationsutskott arbetar för att Socialdemokraterna åter ska äga medier.

Hon är inte ensam. Även Socialdemokraternas eftervalsanalys talade om behovet av ”att bli en större aktör på mediemarknaden”.

Ägaransvar och tilltro till idéer är fundamenta för uthålliga medier. Men det är också självständighetens betydelse för granskarens och opinionsbildarens trovärdighet inför läsarna. Den slutsatsen verkar inte ha dragits.

Läs mer

Ledare Barometern

Ledare: ”Svensk television att bevara”

Sverigedemokraternas krav i riksdagen försvårar för den sakliga och motiverade kritiken mot public service-bolagen.

Ledare

Ledare: ”Visst kan M vinna Kalmar”

Allt talar för att Måns Linge ersätter Christina Fosnes som oppositionsråd för Moderaterna i Kalmar kommun.

Ledare

Ledare: ”Högerspöket skrämmer inte längre”

När Moderater och Kristdemokrater talar välfärdspolitik får LO och vänstern svårt att vifta med högerspöket. LO gör ändå ett försök.

Ledare

Ledare: ”Norden ersätter inte Nato”

Ett fortsatt utökat försvarssamarbete i Norden är en naturlig utveckling, men Norge kan faktiskt inte ersätta Nato.

Ledare

Ledare: Länsunionen försvagas när Edström lämnar

Länsunionen i regionen försvagas när Liberalernas regionråd Pierre Edström lämnar sina uppdrag.

Ledare

Falsk sextimmarsdag från Finland

Inte heller nyheten om att sextimmarsdagen skulle vara på gång i Finland visade sig stämma.