Annons

Platta till kurvan lättare sagt än gjort

Covid-19 slår olika medan åtgärderna är likadana.
Ledare • Publicerad 29 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Man ska akta sig för föreställningen att alla följer samma kurva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Man ska akta sig för föreställningen att alla följer samma kurva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att platta till kurvan är vad allt syftar till just nu. Men vad är egentligen kurvan? Den frågan ställs förvånansvärt sällan.

Covid-19 präglas av stark geografisk koncentration. I Finland låg tyngdpunkten så starkt på huvudstaden att det bedömdes rimligt att stänga av Nyland. I Norge är andelen smittade i Oslo mer än dubbelt så hög som i alla andra fylken utom ett. Och i Sverige är det Stockholm som sticker ut med 65 fall per 100 000 invånare, en sex gånger större andel än Kalmar län.

Annons

Även om man utgår från att resten av landet kommer att följa efter Stockholm och kurvan återupprepas med lite fördröjning, blir timingen uppenbart inte optimal. För de andra storstäderna har det uppgetts handla om några veckors eftersläpning, för små län ännu mer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har gång på gång påtalat hur viktigt det är att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Ett tillfälle som är rätt för Stockholm är inte nödvändigtvis rätt för resten av landet. Tvärtom spenderas tålamod och tolerans som hade varit bra att ha vid ett senare tillfälle.

Men vid torsdagens presskonferens lämnade Tegnell ett besked som väcker ytterligare frågor. På frågan just om hur kurvan såg ut i olika delar av landet gav han då följande besked: ”Stockholm ligger helt klart en vecka, två, kanske före Göteborg och Malmö … De andra delarna av landet har ju inte börjat svänga överhuvudtaget så att säga att man kommer att följa exakt samma kurva, det tror jag att vi ska akta oss för.”

Och Tegnell fortsatte: ”När man ser på Italien och andra ställen så har det ju inte blivit riktigt så utan det är ju liksom några ställen där det har gått väldigt fort medan resten av landet har klarat sig hyfsat. Även i Spanien ser det ut på liknande sätt. Hur det kommer att bli i Sverige, det får vi se.”

Sverige hade tidigare en flexibel, decentraliserad krishanteringsmodell som hade kunnat klara sådana skillnader. Den övergavs direkt. Det är svårt att dra någon annan slutsats av Tegnells besked att den nya modellen för stora delar av landet innebär fel åtgärder vid fel tillfälle.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons