Regeringens IS-tribunal är nu överspelad

Sverige och övriga Europa bör vara berett på nya islamistiska terrorattentat i svallvågorna efter Turkiets offensiv mot kurderna i norra Syrien.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död men många IS-anhängare har sluppit ut ur fångenskapen.
Foto: Ghaith Alsayed

Efter Turkiets angrepp mot kurderna i Syrien har stora mängder IS-terrorister, som hölls fängslade just av kurderna, hamnat på fri fot. Det ökar risken för nya terrorattentat på europeisk mark, då det inte är osannolikt att åtminstone en del av dem kommer att försöka ta sig tillbaka till de europeiska länder där de är medborgare. Det inkluderar Sverige.

Det var i mars i år som den Islamiska Statens sista starka fäste i Syrien, Baghouz, föll för de USA-stödda kurdiska styrkorna. Det högsta ledarskapet med överhuvudet, den nu döde Abu Bakr al-Baghdadi i spetsen hade då redan hunnit fly undan för att gömma sig på annat håll. De som inte flydde fängslades av kurderna och placerades i fångläger.

Det var med anledning av detta som USA:s president Donald Trump något senare vädjade till Europa att ”hämta hem” de fängslade IS-krigarna som har medborgarskap i europeiska länder – bland annat i Sverige. Att USA och kurderna inte ville dras med hanterandet av krigsförbrytare vars medborgarskap gör dem till de europeiska staternas ansvar är förståeligt.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Den svenska regeringen har dock istället lobbat för upprättandet av en internationell tribunal. Dels har man av förklarliga skäl inte velat föra svenska IS-krigare till Sverige för att lagföra dem här, dels har man ansett att rättegångar på plats i Syrien skulle vara mer effektivt med tanke på närheten till vittnen, lokala bevis med mera.

Tanken på en internationell tribunal var aldrig ett särskilt realistiskt alternativ. Det praktiska värdet av att hålla rättegångarna lokalt i Syrien spelades ned av flera terrorexperter, som även påpekade att det både politiskt och juridiskt skulle vara svårt att genomföra eftersom det skulle ha krävt stöd från Syriens president Bashar al-Assad.

Nu när dessa krigare och terrorister har satts på fri fot är hursomhelst tanken på en internationell tribunal helt överspelad.

Det är bara en tidsfråga innan de börjar sippra tillbaka till Sverige och övriga Europa. Måtte Sverige då inte stå lika handfallet som tidigare.

Läs mer

Begravningar

Bosse Blomberg

I S:t Sigfrids kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Bosse Blomberg.

Hultsfred

Expert på ögonfransar tog VM-brons

Stylisten Erika Carlman har tagit SM-medalj i fransförlängning. Nu följde hon upp detta med ett brons vid VM-tävlingarna i Amsterdam den gångna helgen.

Guldklimpar

Pernilla och Mattias Engelholm

Torsås

Larmsystem ur funktion på äldreboende – i snart två år

Äldreboendet Solgläntan i Söderåkra väntar fortfarande på fungerande larm.

Torsås

Torsås inväntar vägledning i blöjbeslut

Vissa kommuner har gratis blöjor i förskolan. Torsås har inte ändrat sina rutiner.

Torsås

Tandläkare söks till Torsås

Då den nuvarande delägaren ska gå i pension senare under året söker Praktikertjänst i Torsås tandläkare och delägare som kan ta över verksamheten hos Centrumtandläkarna på Badhusgatan. Mottagningen har cirka 1000 patienter.