1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Regeringsparti utan riktning

Socialdemokraternas oförmåga att lämna klara besked ifrågasätter förmågan att styra riket.
Peter Hultqvist (S) har ännu inte fått fram en rapport i Försvarsberedningen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I morgon, fredag 15 maj, ska Försvarsberedningens rapport inför riksdagens försvarsbeslut för åren 2021-2025 vara färdig. Trots att förhandlingarna har dragit ut på tiden ställdes det senaste mötet, som skulle hållits på tisdagen, oväntat in av Försvarsdepartementet.

Skälen till oenigheten uppges vara att Socialdemokraterna inte vill lägga till mer pengar i konflikt med riksdagens majoritet. Ökade anslag är nödvändigt för att nå de mål som en enig försvarsberedning satte i sin tidigare rapport Värnkraft 2019. Trots att förhandlingarna i praktiken leds av försvarsminister Peter Hultqvist (S)verkar regeringen oförmögen att få igenom en sammanhängande politik.

En liknande situation finns på migrationsområdet. Tjänstemännen i riksdagens migrationskommitté lade förra veckan fram ett helhetsförslag som partierna ska förhandla om. Men bland de övriga partierna är missnöjet med Socialdemokraterna utbrett eftersom partiets hållning förblir oklar. Framför allt skiljer sig retoriken som de gick till val på 2018 med den politik regeringen drivit sedan dess.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Även i fråga om coronapandemin har regeringen legat efter. Många av krisåtgärderna såsom omsättningsstödet föreslogs ursprungligen av oppositionen.

Av regeringsformen framgår att regeringen styr riket. Med Socialdemokraternas ledning just nu verkar detta långt ifrån självklart.

Daniel Åkerman