Sabunis löfte är svårt att ta på allvar

Liberalernas förortslyft är inte en del av januariöverenskommelsen.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni håller pressträff på Liberalernas landsmöte angående förslaget ”Förortslyftet”.
Foto: Pontus Lundahl/TT

2030 ska Sverige inte ha några utsatta områden. Det är essensen i löftet om ett förortstlyft som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avlade nyligen. Lyftet ska minska segregationen och främja jämställdhet och demokratiska värderingar i landets förorter.

Sabuni talar om att “bryta förslumningen”. Det är lika angeläget som en god intention. Problemet är det är ett löfte med dåliga utsikter att infrias. Dess innehåll är nämligen inte avtalat inom ramen för januariöverenskommelsen som L är en del av.

I den uppmärksammade intervjun med statsministern i Agenda, så nämns förortslyftet inte alls. L-förslaget som innebär “skarp lagstiftning” på fem områden verkar inte ens vara på januariöverenskommelsens förhandlingsbord. Det är också problemet med den – 73-punktsprogrammet behandlas som hugget i sten. Avtalets natur är helt enkelt inte tillräckligt flexibel.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är därtill en magstark tendens att avlägga löften, medveten om att de sannolikt inte kan infrias. Sabuni lovar att Sverige, som i dag har 60 utsatta områden, inte ska ha ett enda om tio år. Hur detta ska gå till är höljt i dunkel. Och inte blir det tydligare om man läser januariöverenskommelsen. Sabunis löfte må kallas ett lyft, men för partiet är det snarare ett sänke.

Läs mer

Sport

Resultat: Så gick det i helgens lokala matcher

Här hittar du resultaten från helgens lokala matcher.

KHC förlorade i ”måstematchen”

Seriesegern snart utom räckhåll: ”Det ser mörkt ut”

KHC rådde inte på Vimmerby den här gången heller.

Kalmar

Kalmarseger i Vi i femman – trots modiga chansningen

Radioklassikern Vi i femman är i gång igen. På tisdagen tog Södra skolan från Kalmar hem premiärsegern, trots motståndarnas modiga chansning i slutminuterna.

Emmaboda

Mest mat slängs när favoriter serveras

Matsvinnet i kommunens skolor är som minst på de mindre skolorna, och mest mat slängs när det serveras rätter som barnen tycker allra bäst om.

Kultur

Kalmar: Eventbolag söker skådespelare

Comedy Art Theatre bjuder in till öppen audition på Kalmar Stadshotell.

Kultur

Vemodig vårsalong med växande bakterier

Populära Liljevalchs vårsalong har öppnat och tre konstnärer från länet är med.