Annons

Samling kring makten

Innehavare av makt belönas under Coronakrisen i Sverige. Men också i Frankrike, Italien och USA.
Ledare • Publicerad 1 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rekordsiffror för regeringen Stefan Löfven och växande stöd för statsministern personligen. En stark uppgång för den franske hårt kritiserade presidenten Macron. Ja, trots massdöden i norra Italien så ökar stödet för den italienska regeringen. Och även president Trumps insatser mot Coronaviruset får godkänt av det amerikanska folket.

Makten belönas. Statsminister Stefan Löfvens förtroendesiffror ökar kraftigt.
Makten belönas. Statsminister Stefan Löfvens förtroendesiffror ökar kraftigt.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Trenden är internationellt sett tydlig. Maktinnehav belönas. Krisen uppfattas inte av väljarna som intern utan som en utifrån kommande fara för landet. Det kan vara en orsak till väljarnas beteende.

Annons

För svenskt vidkommande sticker inte bara statsministerns rusning i förtroendeligan ut, även oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) blir allt mer populär i väljarkåren. Moderaterna har under krisen på en och samma gång intagit en roll som pådrivare och som samarbetsaktör till regeringen. Förslagen har varit många, kritiken mot regeringen tystare uttalad. I krisen är det statsmannaskap som efterfrågas. Miljöpartiet och de övriga januaripartierna får dock finna sig i att hamna i bakgrunden när allt mer fokus hamnar på regeringschefen.

Även om ministrar och enskilda socialdemokrater politiserat krisen genom att exempelvis undantagslöst kritisera utdelningar från börsbolag har statsminister Stefan Löfven plockat bort S-nålen på kavajen och istället lyft fram den svenska flaggan.

Om en radikal populist som Trump lyckats att exploatera krisen som sittande president i USA genom att bland annat utnyttja den växande stad-land konflikten straffas dock svensk populism.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson noterar en signifikant nedgång i förtroendet. Det beror sannolikt inte bara på att väljarna i kristider sätter sina förhoppningar till den etablerade makten utan har också sin förklaring i partiledarens oppositionella agerande under krisen.

Det är Sverigedemokraterna som allra hårdast kritiserat Folkhälsomyndighetens agerande utifrån en sedvanlig kritisk hållning mot ”etablissemanget”.

Men, som ordet lyder, överheten bär inte sitt svärd förgäves. Den svenska elitistiska myndighetskulturen är inte någon socialdemokratisk uppfinning utan är resultatet av en historisk process där högre ämbetsmäns kunskaper och maktutövning värdesatts. De självständiga verken upprätthåller en maktdelning som i sig tryggar medborgarens frihet eftersom den begränsar politikens förmåga.

Strukturen utgör också en motpol mot populism. Åtgärder genomförs inte enkom för att visa på politisk handlingskraft utan de bygger på kunskap, erfarenhet och rättskänsla. I populisternas berättelse förvanskar förvaltning, press och universitet det rena folkstyret. I själva verket förädlas demokratin.

Folkhälsomyndigheten och regeringen måste kunna ifrågasättas. Krisens frågor har inga givna svar. Men att aktivt försvaga de bärande institutionerna kan innebära att rekommendationer inte följs och därmed få följden att smittan sprids snabbare.

Att sittande regeringar belönas av väljare under kriser hör historiskt till mer av undantagen. Ekonomiska kriser brukar leda till att regeringar straffas. Även om alliansregeringens agerande under finanskrisen 2008 möjliggjorde att den sedan återvaldes. Då fanns också politiska skiljelinjer gällande hur Sverige skulle komma ut ur krisen. Så länge de saknas i denna kris är det regeringens presskonferenser som är i strålkastarljusets centrum.

Martin Tunström

Annons

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons