Annons

Skattereform, var god dröj

Skattereformen blir inte klar innan valet 2022 såsom det utlovades i Januariöverenskommelsen.
Ledare • Publicerad 20 december 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Januariöverenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna snart fyller ett år visar det sig att dess portalfråga inte ser ut att infrias.

Skattereformen blir inte klar innan valet.
Skattereformen blir inte klar innan valet.Foto: Karin Wesslen/TT

Finansminister Magdalena Andersson (s) erkänner nu att principerna bakom en skattereform möjligen kan bli klara i tid, men att lagstiftningen inte kommer att ros i hamn före valet.

Annons

Det är inte så förvånande. Partiernas mål med reformen är motstridiga, eller som finansministern säger; det är ”en svår nöt att knäcka”. Den ska sänka skatterna på jobb och företagande, den ska minska klyftorna, trygga finansieringen av välfärden och stärka Sveriges konkurrenskraft samtidigt som klimatmålen ska nås.

Fram till nu har emellertid finansministern valt att inte säga något alls om hur det går med reformarbetet. Pågår överhuvudtaget några samtal? Riksdagsledamoten, Kalmarbördige Niklas Wykman (M), fick inga svar när han i kammaren i november ställde frågan hur det gick med detta arbete inom finansdepartementet.

Alla reformer måste beredas. Utredningar ska genomföras. Betänkanden ska skickas på remiss och så återstår granskning av Lagrådet.

Denna regeringsperiod skiljer emellertid ut sig. Utredarna om till exempel arbetsrätten får uppgiften att lösa konflikterna mellan Januaripartierna. Om skattereformen är det utgångspunkterna och principerna som striden gäller inom samarbetets ram, inte skattetekniska detaljer. Det medför också att utredningarna kommer att lämna förslag, efter de breda direktiven, som sedan åter måste förhandlas mellan Januaripartierna.

Frågan är vad som kommer ett levereras. Januariöverenskommelsen är oflexibel när det gäller att hantera de samhällsproblem som ”man inte såg komma”, men samtidigt kan huvudfrågor som skattereformen plötsligt skjutas på framtiden. Inför ettårsdagen är hur som helst de genomförda reformerna lätträknade.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons