Skolstängning gör familjer fattiga

Vab för friska barn är inte en hållbar ekonomisk lösning.
När skolan stänger måste föräldrarna få betalt för att inte arbeta.
Foto: Martina Holmberg/TT

Drastiska åtgärder först, konsekvensanalysen sedan. Det har blivit mönstret i hanteringen av covid-19 och ser dessvärre ut att upprepas när skolorna ska stängas, vilka alla verkar överens om ska ske. Hur föräldrar som tvingas avstå från arbete ska få ekonomisk kompensation är naturligtvis en central fråga. Ett förslag som diskuteras på fullt allvar är att en tillfällig föräldrapenning skulle införas, motsvarande 80 procent av lönen upp till en viss nivå. Det blir som vab med skillnaden att kravet på att barnet ska vara sjukt slopas.

Men för föräldrarnas ekonomi kommer det att bli ett hårt slag. Vab fungerar för enskilda dagar, men vad riksdagspartierna laborerar med är i praktiken en drastisk lönesänkning. Vab styr föräldrarna dessutom i viss utsträckning själva över, medan detta blir en inkomstreduktion som inte går att påverka. För föräldrar som redan arbetar 75 procent innebär förslaget att deras inkomst sänks till lite mer än halvtid. Så skapas ännu mer ekonomisk otrygghet samtidigt som konsumtionen försvagas.

Stängs skolorna är det dessutom en åtgärd som måste kunna hållas i. Det går inte att öppna dem igen innan den berömda kurvan har plattats till. Att skapa en ohållbar ekonomi för föräldrarna, dessutom utan påvisbara positiva effekter för smittoläget, kommer med rätta att skada förtroendet för hela krishanteringen. Idén att familjer ska leva på tillfällig föräldrapenning i flera månader borde inte blixtberedas, den borde skrotas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Läs mer

Ledare Barometern

Ledare: A-kassa är bättre än bidrag

Januaripartiernas krispaket är ett brott mot principer som kan försvaras. Men det är centralt att förändringarna blir tillfälliga.

Kalmar

Nordiskt toppuppdrag till Laila Naraghi

”Det känns både stort och hedrande att tilldelas detta uppdrag.”

Medan du sov

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt drograttfylleri i Torsås, hus totalförstört i Lilla Edet och förlängda riktlinjer för social distansering i hela USA.

Ledare Barometern

Ledare: Platta till kurvan lättare sagt än gjort

Covid-19 slår olika medan åtgärderna är likadana.

Ledare Barometern

Ledare: Exemplet Danmark inget att kopiera

Aggressiva åtgärder skapar panik och stora samhällskostnader.

Ledare Barometern

Dåliga skolresultat är inte föräldrarnas fel

Fritt skolval visar misstron mot politikers prioriteringar.