Annons

Socialdemokraternas Oskarshamnsuppror

Den parlamentariska isen bryts av Socialdemokraternas två mest kända företrädare från Oskarshamn i ett modigt utspel.
Ledare • Publicerad 29 februari 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
S-.företrädare kräver att S också samtalar med SD.
S-.företrädare kräver att S också samtalar med SD.Foto: Skärmdump

Är det dags för islossning, inte bara på inlandets sjöar utan också i riksdagsarbetet? Kanske. De låsningar som lamslagit riksdagsarbetet, fått Socialdemokraterna att acceptera Januariöverenskommelsens liberala politik och samtidigt stärkt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet börjar äntligen att ifrågasättas inom Socialdemokratin.

I en artikel i partiets egen tidning, Aktuellt i politiken, skriver riksdagsledamoten Laila Naraghi tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, Andreas Erlandsson, att Socialdemokraterna måste ”använda riksdagsarbetet konstruktivt”.

Annons

I klartext: Partiet ska öppna för uppgörelser i utskott med alla partier. Alltså med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. ”Det skulle ge fokus på politikens innehåll i stället för på vem som bjuds in till vad”.

Med tanke på att hela Januariöverenskommelsen just handlar om politikens former och inte om innehåll ter sig den tanken orealistisk. Januarisamarbetet skulle spricka. Socialdemokraterna styr ju inte riket ensamt utan med Miljöpartiet och med två januaripartier som parlamentariskt stöd. I sak är artikeln emellertid en lovsång till traditionellt parlamentariskt samarbete där partier söker riksdagsstöd för att genomföra så mycket som möjligt av sin egen politik.

Gissningsvis lär duon Naraghi/Erlandssson få ett massivt internt anonymt stöd för förslaget. Hur många som försvarar dem i offentligheten återstår att se efter den brunsmetningskampanj som drabbat andra som talat om uppgörelser med Sverigedemokraterna.

Januarisamarbetet har misslyckats utifrån de egna premisserna att ”ytterkantspartierna” skulle marginaliseras.

Regeringens linje att ömsom bjuda in SD i utredningar ömsom inte får också kritik. I likhet med tunga statsvetare föreslår Naraghi/Erlandsson att parlamentariska utredningar med alla partier bör användas mer för att erbjuda en materiell bas för förhandlingar.

Det är inget radikalt förslag utan i stort sett en återgång till det utredningsväsende, högt respekterat, som tjänat Sverige väl. Med tanke på att Sverige lär ha minoritetsregeringar under överskådlig tid – och att ett parti som SD har kommit för att stanna med ett icke-oväsentligt antal mandat – kan ett återupprättat utredningsväsende bidra till mer av kontinuitet i politiken genom breda lösningar.

Utredningsväsendet förändrades och politiserades för övrigt långt innan SD kom in i bilden.

Det är intressant att förslaget kommer från Oskarshamn. Andreas Erlandsson leder själv ett majoritetsstyre med Moderaterna – i en stad som fungerar som ett socialdemokratiskt skyltfönster. Laila Naraghi tillhör partiets ideologer och hon har profilerat sig som en tuff kritiker av främlingsfientlighet, rasism och populism.

I artikeln ryms också en rad andra krav på politikens innehåll. Bland annat en satsning på jämlikhet och sjukvård. Kravet på förändrad parlamentarisk strategi kommer således inte, denna gång, från socialdemokratins ”högerfalang” utan har en betydligt bredare mitten-vänsterbas.

Det är svårt att se att januarisamarbetet bryts upp. Men bollen är nu satt i rullning. Naraghi/Erlandsson öppnar upp för en inomsocialdemokratisk debatt som på sikt kan leda till en återgång till de mer traditionella parlamentariska spelreglerna.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons