Söt men olönsam

På många håll i Sverige råder brist på säljägare. Jakten är oattraktiv då handel med sälprodukter är förbudet och de fällda sälarna tas inte tillvara på.

Sälen kan verka oskyldig och söt men den ställer till stora problem. Den förstör fiskeutrustning och äter upp fiskebeståndet. Det är framförallt den redan hotade torsken och det kustnära fisket som drabbas.

Handel med sälprodukter borde tillåtas för att göra det mer lönsamt med säljakt.
Foto: Daniel Reinhardt

Enligt Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten uppskattas skadorna som orsakas av sälar, uppgå till 33,3 miljoner kronor per år.

Skyddsjakten på säl har varit igång sedan i april. I Kalmar har 71 sälar fällts av de totalt 80 som har tilldelats av Naturvårdsverket för säsongens jakt. Men i övriga delar av landet är det svårt att få tag på tillräckligt många säljägare. Det beror till stor del på att det är förbjudet att handla med sälprodukter.

Förbudet infördes av EU år 2009 för att öka djurskyddet och för att färre sälar skulle jagas för sin päls. Då fanns ett undantag och de sälprodukter som kom från jakt som hade bedrivits för att skydda fiskbeståndet, fick säljas.

År 2015 täpptes dessvärre detta undantag igen och det blev helt förbjudet att handla med sälprodukter. De enda som numera får ta tillvara på de fällda djuren är de urfolk som livnär sig på sälfisket. En tämligen liten grupp i sammanhanget.

För gemene säljägare är med andra ord handel med sälkött, sälskinn och sälfett helt förbjudet. Även jackor och väskor gjorda av sälskinn omfattas av EU:s regler. Det spelar inte heller någon roll om sälprodukterna är resultatet av illegal jakt eller av den lagliga skyddsjakten som för Sveriges del krävs för att skydda fisket.

Förbudet mot försäljning av sälprodukter gör att incitamenten för säljakt i princip blir obefintliga. För det är knappast gratis att ge sig ut till sjöss med båt och sedan göra sig av med en 200 kilos säl.

Tidigare i somras öppnade regeringen upp för att tillåta licensjakt på säl. Det innebär att reglerna för jakten blir mindre stränga och att fler sälar kan fällas för att begränsa sälbeståndet. Även om det är bra och välbehövligt kan det leda till att behovet på säljägare blir ännu större varför det måste bli mer attraktivt att jaga säl.

Att införa skottpeng är ett förslag som har lyfts i debatten. Problemet är att man då inte kommer tillrätta med det resursslöseri som förbudet medför. Ska jakt vara tillåtet bor det också vara tillåtet att ta tillvara på de djur som fälls.

Även om sälarna kan ses som ett skadedjur, är det en outnyttjad resurs som borde nyttjas och inte bara kasseras. Handel med sälprodukter från skydds- eller licensjakt borde därför tillåtas. En perfekt fråga för någon av våra nytillträdda EU-parlamentariker att driva i Bryssel.

Läs mer

Öland

Utredning klar: Bristande rutiner för socialjour

Socialnämndens ordförande kritiseras, men utredare ser även systemfel.

Kultur

Turné: Då kommer Magnus Carlsson till Kalmar

Artisten Magnus Carlsson ger sig ut på en ny Sverigeturné med sin jubileumsshow Från Barbados till Gamla Stan.

Sport

Division 4-nykomlingen värvar från division 3

Påryd fortsätter att förstärka laget inför återkomsten i division 4. Näste man in i lagbygget är Armend Qoku, senast från division 3-laget Nybro IF, där under säsongen gjorde tre matcher.

Sport

Williamsson tvingades bryta – statusen osäker

”Har undersökts av Leksands läkare”

Öland

Öland: 88-årig bilist stoppades – misstänks för grov olovlig körning

Öland

Önskemål om övergångsställen på trygghetsvandring

Genomgång av centrala Färjestaden.