Stockholm har bara en tidningsredaktion

”Det finns bara en redaktion i Stockholm”, ska framlidne professorn och chefredaktören på Svenska Dagbladet, Hans L Zetterberg, ha sagt.
Schibstedhuset i Stockholm.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Det var ett påpekande långt före det att tidningar som Svenska Dagbladet och Aftonbladet fick samma ägare och hamnade i samma mediehus. Vad Zetterberg satte fingret på var den utbredda var konsenuskulturen och det stora flödet mellan redaktionerna i huvudstaden av journalister.

Det saknar nämligen motsvarighet i många av länderna inom vår egen kulturkrets. En chefredaktör i London hoppar inte mellan vänsterliberalintellektuella The Guardian till konservativa Daily Telegraph. En övergång mellan Le Monde och Le Figaro i Paris är lika omöjlig som att gå från Örgryte till IFK Göteborg.

När Aftonbladet får en ny kulturchef finns det anledning att åter reflektera över Zetterbergs ord. Karin Pettersson tidigare tidningens politiska chefredaktör tar över kultursidan. Även om hon inte i första hand kanske förknippas med kulturfrågor så är utnämningen inte överraskande. Hon är en del av Aftonbladetprojektet och har länge personifierat tidningen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Hur liten den centrala zonen är i Stockholm, för att använda ett annat Zetterbergbegrepp visas av att Pettersson välkomnas av Aftonbladet publisher, Lena K Samuelsson.

Ingen hymlar om att den politiska inriktningen av kultursidan är central. Det är i sig välkommet i en tid när kulturjournalistiken sekulariserats. Men för bara några år sedan var samma Lena K Samuelsson chefredaktör för obundet moderata Svenska Dagbladet med en kulturkonservativ kulturavdelning. Här uppstår trovärdighetsproblem för en idéburen verksamhet när de högsta mediecheferna promotar åsikter beroende på vilken arbetsgivare de för dagen har.

För svensk samhällsdebatt sker dock ett lyft. Aftonbladet fälldes nyligen för att ha brutit mot god publicistiskt sed av Pressens opinionsnämnd sedan kultursidan bland annat pekat ut Rysslandsforskaren vid Utrikespolitiska Institutet, Martin Kragh, som brittisk spion.

Det var inte bara ett utpekande som torde gränsa till förtal, det var också ett utspel som stärkte det ryska narrativet om att Moskvas kritiker i Sverige inte är några sanningssägare utan i själva verket hemliga agenter för främmande makter.

Utifrån behovet av att städa upp på Aftonbladets kulturredaktion är Karin Petterson mer än välkommen åter i svensk samhällsdebatt.

Läs mer

Guldklimpar

Sara Gustavsson och Anders Holmén

Sport

Silly season: Domaren går in i Nybros ledarstab

Nybro IF plussar på ledarstaben i division 3.

Kalmar

Unik inblick: Så vässas argumenten i innersta kretsen

Barometern tog rygg på socialministern under en dag i riksdagen och på socialdepartementet

Oskarshamn

Klar: Hon tar över som butikschef på Ica Maxi i Oskarshamn

Ica Maxi i Oskarshamn har fått en ny butikschef. I dag gör Caroline Forneheim sin första dag som butiksansvarig. Hon tar över driftansvaret efter bröderna Andreas och Rasmus Ohlsson, som står kvar som huvudägare.

Emmaboda

Länet: Turbulens i och kring Nöjesindustrin

Det har uppstått turbulens kring Nöjesindustrin och polis har flera gånger kallats till platsen. Skälet är att obehöriga och oroliga personer uppehåller sig där och det påverkar verksamheten i huset.

Sport

FBC-stjärnan kokade efter galna slutet: ”Förbannad”

Det blev en mörk afton i Kifab Arena.