Lyssna på Laila Naraghi om kärnkraften

Riksdagen är mer positivt inställd till kärnkraft än vad energipolitiken ger uttryck för.
OKG utanför Oskarshamn.
Foto: Roger Carlsson

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver en ny energiuppgörelse är det med modesta krav som borde tilltala den socialdemokrati som värnat industri och sysselsättning. Det finns exempelvis en öppning för energiforskning och för en ny generation kärnkraft.

Den nyheten lär tas väl emot av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) från Oskarshamn som är rådgivare, tillsammans med moderaten Johan Forsell, för New clear energy som planerar en ny forskningsreaktor.

Vad uppdragen för riksdagsledamöterna gäller är något oklart. Men Naraghis medverkan som rimligen har godkänts av partiledning vittnar om en förutsättningslös öppenhet för ny teknik och energi. Projektet som Laila Naraghi är en del av passar dåligt in i den överenskommelse som nu gäller, men bättre in i den som nu föreslås.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Svensk riksdag har aldrig haft en sådan kärnkraftsvänlig sammansättning som idag. Den energiöverenskommelse som nu gäller exkluderande dock kärnkraftspositiva Sverigedemokraterna medan Liberalerna valde att inte ingå i uppgörelsen. Utifrån denna matematik påverkades också innehållet i överenskommelsen som för Socialdemokraternas del främst handlade om att hålla samman regeringen. Statsminister Stefan Löfven fick finna sig i att tona ner sin egen mer kärnkraftspositiva linje för att inte Miljöpartiet skulle lämna koalitionen.

Energipolitik i Sverige handlar fortfarande mer om politik än energi. Socialdemokraterna skulle säkerligen hellre liera sig med de tre partierna i denna fråga än med Miljöpartiet. En omförhandling riskerar dock från Löfvens utgångspunkt att öppna Pandoras ask och försvåra relationerna inom regeringen. Och därför är svaret nej.

Att Nyamko Sabuni (L) skrivit under propån tillsammans med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) kan ses som logiskt utifrån att Liberalerna inte står bakom energiuppgörelsen. Men det vittnar också om att Liberalerna även inom ramen för Januariöverenskommelsen anser sig ha handlingsfrihet och att partiledaren trivs bra för att inte säga bättre med de forna politiska vännerna.

Läs mer

Nybro

Nybro: Elever vid kommungränser får gratis busskort

Nu klubbades förändringen i skolskjutsreglementet igenom i fullmäktige.

Oskarshamn

Länet kraftsamlar mot droger bland unga: ”Går ned i åldrarna”

Polisen gav en lägesrapport vid stormöte på Forum.

Öland

Nytt rally: På Sveriges Nationaldag körs Öland Cab Tour.

Nationella motorhistoriska dagen firas med ett nytt bilmöte på Öland. Några av arrangörerna av Öland Cab Tour, är Jörgen Wikestam, Kjell Jakobsson och Bo Hemmingsson.

Nybro

Nybro kommun får 7 miljoner kronor i extra statsbidrag

Besked från regeringen och stödpartierna på måndagen

Kalmar

Vassmolösa: Efter inbrottet – tre personer anhållna

Polisen grep fyra personer misstänkta för ett inbrott i Vassmolösa natten mot måndag.

Sjukvården inifrån

Liten hälsocentral satsar på kontinuitet: ”Är kärnan”

Norrlidens hälsocentral har 5 300 listade patienter och är Kalmars minsta.