Annons

Vapenexporten går åt rätt håll

Den svenska vapenexporten ökar. Men det centrala i statistiken är att icke-demokratier inte längre får teckna nya avtal med svenska företag.
Ledare • Publicerad 21 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det finns i alla sammanhang saker som man inte riktigt vill låtsas om. Som att det svenska försvaret inte kan anskaffa stridsflygplan, u-båtar eller bandvagnar om inte andra länder medverkar i finansieringen genom att köpa svenskproducerat krigsmateriel.

Ett brasilianskt Gripen.
Ett brasilianskt Gripen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Men också exporten av vapen till icke-demokratier blundades det länge för, som om vapen vore vilken vara som helst och som om frågan om sysselsättning i Sverige är överordnad moralen.

Annons

Den senaste statistiken från Inspektionen för strategiska produkter (ISP) visar emellertid på att utvecklingen går åt rätt håll för svensk vapenexport.

Inga nya exportaffärer har godkänts till Saudiarabien sedan 2013 och till Förenade Arabemiraten sedan 2017. Alla exporttillstånd till allt mer auktoritära Turkiet har återkallats. De nya riktlinjerna som innehåller ett demokratikriterium fungerar och har lett till färre exporttillstånd.

Samtidigt ökar försäljningen till som det kallas samarbetsländer inom framför allt EU och Nato. Det är också ett sätt att bygga säkerhet tillsammans. Och som sagt, för försvaret av Sverige är exporten en förutsättning.

Men global säkerhet byggs också genom att inte beväpna de stater som ignorerar demokratins och de mänskliga rättigheternas värden.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons