Annons

Varning för A och B lag i skydd mot brottslighet

Skärpta straff för våld mot vissa yrkesgrupper har hittills kommit starka grupper till godo.
Ledare • Publicerad 16 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Alla förtjänar ett starkare skydd mot våld och hot.
Alla förtjänar ett starkare skydd mot våld och hot.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Två nya yrkesgrupper ska få starkare rättsligt skydd mot brott. Regeringen har tillsatt en utredning för att skärpa straffen för den som utsätter vårdpersonal och journalister för hot och våld. Detta följer på tidigare skärpningar för brott mot förtroendevalda och blåljuspersonal.

Utsattheten hos både vårdpersonal och journalister har ökat de senaste åren. En enkät från Läkarförbundet fann att 30 procent av läkare har upplevt hot eller våld från patienter, och 22 procent från anhöriga. Det är främst kopplat till gängkriminalitet, men även allt fler "normala patienter” uppträder aggressivt.

Annons

Liknande resultat finner en undersökning från Journalistförbundet. 30 procent av journalisterna har hotats och 40 procent avstår från att rapportera om vissa ämnen av rädsla för hot. Det är självfallet oacceptabelt.

Ett led i att skydda journalister - och andra - bör också vara att stärka polisens utredningsförmåga. Efter det att är regionrådet i Stockholm, Irene Svenonius, hem nyligen vandaliserats lades förundersökningen snabbt ner utan att någon misstänkt funnits.

På samma sätt är det för vårdpersonal viktigast att de är trygga på sin arbetsplats. Dels genom utbildning i hur våldsamma situationer ska hanteras, dels genom att ha väktare på plats.

Skärpta straff har också ett signalvärde, och det är knappast orimligt att journalister och vårdpersonal får starkare skydd. Hot mot journalister undergräver pressfriheten och försvagar demokratin. Sjukvårdpersonal som botar, lindrar och tröstar ska självfallet vara fredade. Men de är långt ifrån de enda som är utsatta.

När särskilda regler införs för vissa yrkesgrupper kommer allt fler vilja ta del av skyddet. Särskilt som den skyddsvärda kretsen växer. Från exempelvis lärarhåll kommer helt förståeliga krav på förstärkt rättsskydd.

Risken föreligger att behövligt skydd bara går till resurs- och röststarka grupper som journalister och politiker. Många av de mest våldsutsatta yrkesgrupperna, såsom butiksanställda och krogpersonal, saknar höga röster i den politiska debatten. När våldsutvecklingen nu ökar kraven på förstärkt skydd får dessa inte glömmas bort.

Daniel Åkerman

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons