1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dubbla skogsbränder utanför Fliseryd

På påskdagen utbröt två bränder en bit ifrån varandra i skogen utanför Fliseryd, nära kommungränsen till Högsby.

Det var strax före klockan 13.30 som räddningstjänsten larmades om en skogsbrand öster om Långemåla. Inledningsvis var omständigheterna okända och räddningstjänsten kallade in brandflyget eftersom man hade svårt att lokalisera branden.

– Det är inringare som har larmat att man har sett en rejäl brand på håll så vi håller på att försöka hitta den just nu, uppgav Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Mönsterås, Högsby och Oskarshamn vid 14-tiden.

Med brandflygets hjälp hittade räddningstjänsten till platsen. Då upptäcktes ytterligare en brand, cirka 700 meter ifrån den andra.

Den ena branden täckte en yta av 200 gånger 200 meter medan den andra var på ett område på 300 gånger 300 meter.

Styrkor från Mönsterås och Högsby kommuner deltog i släckningsarbetet liksom en tankresurs från Oskarshamn. Terrängen var varierad med skog, mark och hyggen.

– Vi har haft lite problem med vattenförsörjningen så vi har fått köra med tankbilar, säger Tobias Josefsson.

Vid 19-tiden var båda bränderna under kontroll.

– Det som händer nu är att vi kommer att få ha kvar personal över natten och sedan får vi ta en ny avstämning imorgon, säger Tobias Josefsson.

Det är oklart hur bränderna startat.

– I fredags var det två bränder i det här området, och så nu de här två. Vi har ingen logisk eller bra förklaring till hur det kan ha startat, säger Tobias Josefsson och fortsätter:

– Vi är lite oroliga över att det har varit så mycket bränder som inte haft någon förklaring. Vi har inte haft någon åska och ingen avverkning. En brand kan man förstå men när det är så många inom ett litet område är det lite konstigt.