1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Medmänsklighet i årets julklapp

Årets julklapp är gratis och den innehåller medmänsklighet. Organisationen Suicide Zero vill genom sin nya kampanj väcka en tanke i en tid som är tuff för många.
Maria Pedersen är engagerad i Suicide Zero och ska dela ut julklappar vid Ica i Mönsterås på lördag. I granen hänger hundra pärlarmband med texten Suicide Zero som alla hennes kollegor på kommunhuset får.
Foto: Åsa Borefur

Ungefär 1 500 personer tar sitt liv i Sverige varje år. 15 000 försöker ta sitt liv och 150 000 har allvarliga självmordstankar.

– Jul- och nyårshelgen är en tuff tid. Nyårsdagen är den dag då flest människor tar sitt liv, säger Maria Pedersen som är engagerad i Suicide Zero som arbetar för att förebygga självmord.

På lördag ska hon dela ut 200 julklappar vid Ica i Mönsterås. Det är julklappar med budskap om att ge det finaste man kan ge, medmänsklighet. Något som behövs i dagens konsumtionssamhälle, menar Maria Pedersen.

– Det är bra om man kan tänka på varandra, säger hon.

Hon understryker hur viktigt det är att våga prata med den som man tror behöver det, och våga fråga om självmordstankar. Det kostar inget och kan rädda liv. Det är inte farligt att prata om självmord, det triggar inte igång något. Att det skulle göra det är en myt, säger hon.

Pärlarmbanden ska förhoppningsvis fungera som en samtalsöppnare.
Foto: Åsa Borefur

Hjälp och stöd är viktigt för att ta sig igenom en kris. Det kan handla om att man drabbas av allvarlig sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa, konkurs, misslyckad examen, barnlöshet, pension, att komma ut med sexuell identitet, eller flyktingskap. Har man någon i sin närhet som går igenom något av detta ska man vara lite extra uppmärksam på hur personen mår.

Varningstecken kan vara att personen inte vill hänga med lika mycket längre och drar sig undan, är ointresserad av saker som hen brytt sig om tidigare, pratar om att allt känns hopplöst, dricker mer alkohol eller tar droger, eller ger bort saker och ringer runt till vänner och bekanta.

Inför jul har Maria Pedersen gjort hundra pärlarmband som det står Suicide Zero på och dessa delar hon ut till alla sina kollegor i kommunhuset.

– Armbanden kan vara en bra samtalsöppnare och få i gång ett samtal om de här frågorna, säger hon.