1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Butiker och restauranger erbjuder hemkörning

Allt fler butiker och restauranger i Nybro kommun erbjuder hemkörning av varor och mat. Flera av dessa tar utkörningsavgift, men inte alla.
Helen Karlsson, verksamhetsledare i Nybro företagsgrupp.

På onsdagen publicerade Nybro kommun en lista på sin hemsida – en lista som kommunens krisledningsorganisation menar kan underlätta för personer i riskgrupp för corona att ändå göra nödvändiga inköp.

Tio restauranger och caféer har hittills satt upp sig på listan, samt sju livsmedelsbutiker. Flertalet finns i Nybro stad, men somliga återfinns i några av tätorterna på landsbygden. En del av dessa erbjuder gratis hemkörning medan andra tar ut varierande avgifter på upp till 100 kronor.

– Jag vet att fler och fler butiker och restauranger hoppas på att denna service ska kunna bli en födkrok, nu när folk undviker miljöer där de kanske måste trängas med andra, säger Helen Karlsson på Nybro Företagsgrupp.

Hon har inte själv varit involverad i just det initiativet. Däremot jobbar hon med den webbshop som inom kort lanseras, och där butiker och företag i kommunen ska få hjälp att marknadsföra och sälja sina varor. Lanseringen sker kring påsk.

– Även här har vi funderingar på att erbjuda hemkörning. Det gäller bara att hitta en bra lösning, säger hon.

Destinationsutvecklaren Susanne Stockman för diskussioner med bland annat turistnäringen om hur coronasituationen bäst kan hanteras.

Destinationsutvecklaren Susanne Stockman tittar på just den frågan. Samtidigt har hon täta kontakter och möten med turistnäringen och andra näringar om hur den svåra situation som uppstått till följd av coronapandemin ska hanteras.

– Överhuvudtaget så tror jag att den här krisen kommer att lära oss mycket. När vi tagit oss igenom den har vi säkert redan hunnit anpassa oss till nya arbetssätt och arbetsmetoder, säger hon.

Kommunens krisledning försöker nu samtidigt få en organisation på plats som kan bistå privatpersoner med handel av dagligvaror. En sådan organisation väntas vara på plats kommande vecka.

– Här hoppas vi på privata initiativ eller frivilligorganisationer. Det gäller att först säkerställa kvaliteten innan något sådant kan rulla igång, säger Christina Davidson (C), kommunstyrelsens ordförande.

LÄS MER: Så klarar Nybro coronatiderna: