1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronafall på äldreboende – skickades till länssjukhuset

En person på ett äldreboende i Nybro har insjuknat i coronaviruset. Nu vårdas personen på länssjukhuset och i dagsläget finns inga andra konstaterade fall inom omsorgen i kommunen. I fredags infördes besöksförbud på grupp- och äldreboenden.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyligen uppvisade en person på ett äldreboende i Nybro kommun förkylnings- och influensaliknande symptom. Därefter testades personen positiv för coronaviruset. Innan dess hade personen varit inlagd på länssjukhuset i Kalmar, för en annan åkomma, under flera veckor.

– Efter att patienten kom hem från sjukhuset så insjuknade denna på natten och skickades in till sjukhuset igen, berättar Åsa Stumpf, medicinskt ansvarig sköterska.

Patienten spenderade cirka en halv dag i sin lägenhet i Nybro och ska inte ha träffat några andra hyresgäster på det särskilda boendet.

– Ingen i personalen har uppvisat några symptom och de är informerade om att vid minsta tecken på förkylning ska man stanna hemma, berättar Åsa Stumpf.

Sätts personalen som träffade personen i karantän?

– Ingen har satts i karantän, eftersom ingen i personalen har uppvisat några symptom. Så länge man inte visar symptom är man inte smittbärare. I det här läget sätter man inte personal i vården i karantän utan det är något som smittskyddsläkare styr över, berättar Åsa Stumpf.

I det här fallet skickades patienten från länssjukhuset till ett boende och influensasymptomen uppvisades relativt snart efter hemkomsten. Hur kommer det sig att länssjukhuset skickade hem personen?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Men just nu har vi en generell samhällsspridning där det kommer att dyka upp fall här och där, eftersom luftvägsinfektioner är vanliga, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare på Region Kalmar län.

Sedan i fredags har besöksförbud införts på alla äldre- och gruppboenden i Nybro kommun. I dagsläget finns inget känt coronafall inom omsorgen i kommunen och tillgången på personal är nästan som vanligt.

– Idag har vi ett relativt normalt läge när det gäller tillgång på personal. Vi följer alla råd och direktiv och har en handlingsplan som hela tiden revideras utifrån nuläge, berättar Carina Leijon, omsorgschef.

Carina Leijon, omsorgschef.
Foto: Arkiv

Vårdpersonalen rustar för att vara så förberedda som möjligt. De följer Region Kalmars handlingsplan, som senast reviderades i fredags. Personalen är förberedd på att vårda covid-19 patienter i hemsjukvården.

– Om det händer kommer personal från Region Kalmar hit och hjälper till och instruerar oss. Vi försöker ligga steget före och tränar på hygienrutiner på personer med vanliga förkylningar. Varje enskilt fall kommer att bedömas om det ska vårdas i hemmet eller skickas till sjukhuset. Om symptomen är milda försöker man vårda i hemmet för att inte ta plats på sjukhusen för dem som verkligen behöver sjukhusvården, berättar Åsa Stumpf.

LÄS MER: