1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt begravningskapell i Nybro

Byggandet av ett nytt begravningskapell vid Skogskyrkogården är i stort sett klart. I oktober ska kapellet börja användas för begravningsceremonier.
Ett nytt begravningskapell har byggts vid Skogskyrkogården. Inom kort är det klart att tas i bruk.
Foto: Jan Stenqvist

När Nybro pastorat presenterade projektet våren 2017 var kostnaden beräknad till 48 miljoner kronor. Slutsumman ser nu ut att bli högre än så.

– Ja, det ser ut att landa på 55 miljoner kronor, men det kommer inte att påverka kyrkoskatten på något sätt. Kostnaden finansieras med begravningsavgiften, säger Stefan Henrixon, fastighetsansvarig på Nybro pastorat.

Begravningskapellet, en byggnad på 837 kvadratmeter med noggrant planerade rum och ytor, och fylld med teknisk utrustning, ska ersätta det gamla kapell från 1930-talet som finns längre in på kyrkogården - och som är sliten och utdömd av Arbetsmiljöverket.

Den 14 september invigs kapellet med visning för pastoratets personal och för allmänheten. Från oktober tas byggnaden i bruk för begravningar.

Stefan Henrixon, fastighetsansvarig på Nybro pastorat, guidar runt i det nya begravningskapellet.

– Vi tycker att det är en väldigt modern och bra byggnad, arbetsmiljön är långt bättre än förhållandena i det gamla kapellet, säger Stefan Henrixon.

Han guidar genom entrén vidare in genom kapprum till köket, bistättningsrummet, visningsrummet, personalrum, inlastning, kylrum, serveringsutrymmet och ceremonilokalen.

Ceremonilokalen är begravningskapellets hjärta.

Väggarna består avslipad terazzo. Ceremonilokalen, begravningskapellets hjärta, har stora fönsterpartier. I bakre änden finns en digitalorgel. Där finns också bildkanoner för att kunna visa bilder på den avlidne.