Annons

Höga kostnader bakom droppat åtal

En åklagare i Örebro väljer att inte åtala två personer som misstänks för brott med hänvisning till att processen blir för dyr.
Åtgärden är inte ovanlig, men kan få konsekvenser för allmänhetens förtroende för rättsväsendet.
Brott • Publicerad 28 januari 2020
En åklagare i Örebro lägger ner åtal mot två personer.
En åklagare i Örebro lägger ner åtal mot två personer.Foto: Anders Wiklund/TT

Kostnaden på uppskattningsvis en miljon kronor för att driva en rättegångsprocess motsvarar inte det låga straffvärdet på villkorlig dom som de troligen skulle ha dömts till, anser åklagare Anders Persson.

– Med tanke på omfattningen av den här processen och hur mycket det skulle kosta samhället, väljer jag att inte åtala dem, säger Anders Persson.

Annons

De misstänkta har påstått sig jobba som personliga assistenter åt en 48-årig man som misstänks ha fejkat sin neurologiska sjukdom. Huvudmannen åtalas för att ha lurat till sig över 15 miljoner kronor i assistansersättning från Försäkringskassan.

Att inte åtala personer när man konstaterar att ett brott begåtts kan påverka medborgarnas förtroende för åklagare och domstolar, anser Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet. Han anser att det särskilt kan gälla brott med assistansersättning som har varit en högt prioriterad politisk fråga.

– Det blir ett förtroendeproblem i grunden för åklagarmyndigheten och för andra rättsvårdande myndigheter, säger Martinsson.

Henrik Montgomery/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons