Annons

Akut läge efter batteriskandal

Miljö • Publicerad 17 januari 2020
Elbranschen häver avtalet med Sveriges största batteriåtervinnare. Nu brådskar det att hitta någon som kan tömma batteriholkarna. Arkivbild.
Elbranschen häver avtalet med Sveriges största batteriåtervinnare. Nu brådskar det att hitta någon som kan tömma batteriholkarna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter avslöjandet om dumpning av miljöfarligt batteriavfall häver branschorganisationen El-kretsen avtalet med återvinningsföretaget Urecycle. Nu måste elbranschen hitta någon annan som tar hand om uttjänta batterier.

– Det är akut. Vi behöver tömma boxarna med insamlade batterier, säger Martin Seeger, vd för El-kretsen, till Expressen.

Annons

Han förklarar att man nu måste hitta en lösning för att tömma boxarna och sortera batterierna. Därefter måste en ny återvinning upphandlas.

Seeger säger att det aldrig är acceptabelt om en leverantör eller dennes underleverantörer bryter mot miljöregler.

Urecycle återvinner omkring 70 procent av landets alla batterier. I december avslöjade Expressen att ett företag som anlitats av Urecycle dumpat batteriavfall i naturen på flera platser i Örebro län.

En polisutredning om grovt miljöbrott har inletts. Åklagaren Helena Eckerrot Flodin säger till Nerikes Allehanda att minst en person är misstänkt för brott, men att ingen är frihetsberövad.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons