Annons

Blir Bidens mardrömsvår ett mardrömsår?

Inställda kampanjmöten, anklagelser om sexuella trakasserier och så ett rejält magplask i en radiointervju. Det har varit en knackig vår för Joe Biden, som av allt att döma blir Demokraternas kandidat i presidentvalet i USA.
Hösten lär bli än tuffare.
USA • Publicerad 27 maj 2020
Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.
Joe Biden, tidigare vicepresident och den som i höst sannolikt blir Demokraternas presidentkandidat, tillsammans med sin hustru Jill Biden på den amerikanska helgen Memorial Day i måndags. Memorial Day, då landets krigsveteraner hedras, var första gången Biden visade sig offentligt på många veckor.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Demokraten Joe Biden och den sittande republikanske presidenten Donald Trump kommer av allt att döma att mötas i presidentvalet den 3 november.
Demokraten Joe Biden och den sittande republikanske presidenten Donald Trump kommer av allt att döma att mötas i presidentvalet den 3 november.Foto: AP/TT
Demokraten Joe Biden kampanjar i Detroit i Michigan – innan coronapandemin tvingade många i USA att hålla sig i karantän.
Demokraten Joe Biden kampanjar i Detroit i Michigan – innan coronapandemin tvingade många i USA att hålla sig i karantän.Foto: Paul Sancya/AP/TT
USA:s president Donald Trump och landets första dam Melania Trump vid en Memorial Day-ceremoni i Maryland i måndags.
USA:s president Donald Trump och landets första dam Melania Trump vid en Memorial Day-ceremoni i Maryland i måndags.Foto: Evan Vucci/AP/TT

– Om du har problem med att bestämma dig för om du ska rösta på mig eller Trump så är du inte svart.

Joe Bidens uttalande häromdagen i den inflytelserika radioshowen The Breakfast Club lät minst sagt okänsligt i mångas öron.

Annons

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många uttryckte ilska över att Biden, som under åtta år var Barack Obamas vicepresident, på ett arrogant sätt "satte sig till doms" över hur svarta röstar och verkar ta det stödet för givet. President Donald Trumps kampanj pumpade ut klipp från intervjun och rådgivaren Katrina Pierson anklagade Biden under en pressträff för att upprepade gånger ha sagt "avhumaniserande saker om svarta".

Satt på höga hästar

Några timmar efter intervjun bad Biden om ursäkt.

– Jag borde inte suttit på så höga hästar, sade han enligt tidningen The New York Times och lade till att han inte alls tar svartas röster för givna.

För många demokrater blev intervjun en ovälkommen påminnelse om fjolårets debatter, där bland andra Kaliforniensenatorn Kamala Harris skarpt ifrågasatte varför Biden hyllade gamla tiders "hövlighet" i senaten genom att hänvisa till att han då kunde samarbeta med politiker som var för segregation.

Det var inte första gången den frispråkige Biden gjort yttranden som ifrågasatts.

– Biden är känd för att göra oöverlagda uttalanden, hans grodor har plågat honom i många år. Han är inte en slug kampanjmakare, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

"Blir inte viral"

Under våren har Bidens namn dessutom blivit indraget i det president Trump kallar för "Obamagate", en teori som enligt Trump går ut på att Obamastyret försökte sabotera för hans inkommande regering.

Och 77-åringen har bemött anklagelser om sexuella trakasserier, som han efter en tids tystnad avfärdade som "inte sanna": Bakom klandren låg en kvinna som arbetat för honom i senaten. Hon och flera andra kvinnor har även tidigare beskyllt Biden för att ha varit för närgången.

Lägg därtill att Biden är en politiker som tycker om att hålla kampanjmöten och skaka hand. Men på grund av viruspandemin tvingas han nu hålla sig hemma i Delaware. Han har kritiserats för att klara övergången till digitalt kampanjande dåligt och för att ha hållit en alltför låg profil under virusutbrottet.

– Han lider av att inte ha en naturlig plattform. Han sitter i sin källare och han blir inte framgångsrik, inte viral i de digitala kanalerna, säger Blanck.

Smutsig valrörelse

Annons

Å andra sidan kan det vara så att Biden i nuläget gör rätt i att sitta still i båten. Coronakrisen är ett allvarligt slag gentemot president Trump, även om han själv hävdar att han hanterat den på allra bästa sätt.

Men USA:s ekonomi går på knäna, arbetslösheten är enorm och dödstalen närmar sig 100 000. Drygt fem månader före valet leder Biden över Trump i opinionsmätningarna – både i USA i stort och i flera viktiga vågmästardelstater.

Både Blanck och Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, spår att valrörelsen blir vass och full av personangrepp. Blanck tror att Biden kommer att sätta ihop ett slags "war room" som svarar på Trumps utspel.

Galdieri understryker att det är för tidigt att säga hur den senaste tidens kontroverser slår mot Biden. Men han noterar att det är svårt för Trump att få attacker att "fästa" på den presumtive motståndaren – till skillnad från 2016 då mycket kretsade kring demokraten Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver.

– Läget är oroande för Trump. Jag tror att han helt enkelt kommer att utmåla Biden som det värsta alternativet , spår Galdieri.

TT: Hur stor betydelse har Bidens val av vicepresidentkandidat?

– Inte särskilt stor. Det viktigaste med en sådan är att han eller hon inte orsakar skada. Det vet Biden, som ju suttit på posten i åtta år.

– Skillnaden nu är att Biden sagt att han ska utse en kvinna. Väljer han en svart kvinna kan det ge honom ett uppsving bland icke-vita väljare.

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Om det vore val i dag skulle republikanen Donald Trump få 42,9 procent av rösterna och demokraten Joe Biden 48,4 procent, enligt politiksajtens Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar.

USA:s komplicerade valsystem, där väljare i varje delstat röstar på elektorer som i sin tur utser presidenten, gör dock att valet i själva verket avgörs i några få så kallade vågmästardelstater. Så här ser opinionsläget ut i dessa:

Delstat Trumps stöd i procent Bidens stöd i procent

Wisconsin 43,3 46

Pennsylvania 41,8 48,3

North Carolina 46,8 45,8

Florida 45 48,3

Michigan 41 46,5

Arizona 44,2 48,2

Valet hålls tisdagen den 3 november.

Källa: Real Clear Politics

Fakta: Opinionsläget inför valet i USA

Joe Biden, nu 77 år, var Barack Obamas vicepresident i åtta år. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Mittenpolitikern Biden brukar ofta framhålla sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är från gruvstaden Scranton i Pennsylvania. Inför presidentvalet i höst har han fått stöd från flera viktiga fackförbund.

Den frispråkige Biden har dock gjort förhållandevis lama debattframträdanden och han har en del skelett i garderoben: Tidigt i sin karriär plagierade han ett tal och i fjol anklagades han av flera kvinnor för att ha varit för närgången.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan och som han åren därpå i princip varje kväll åkte hem till Wilmington för att natta. Beau Biden avled i hjärncancer 2015.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons