1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bolsonaro: Guvernören är galen

São Paulo, här med slummen Paraisópolis i förgrunden och stadsdelen Morumbi där bakom, stängs ned på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Andre Penner
João Doria. Arkivbild.
Foto: Nelson Antoine

São Paulos guvernör, som satt Brasiliens största delstat i karantän i två veckor, "är en galning". Det säger president Jair Bolsonaro i en intervju.

Den högerextreme presidenten har även tidigare tonat ner coronavirusets faror, och bland annat kallat sjukdomen en gripezinha, portugisisk slang som kan översättas till ungefär "en småsjuka".

I lördags kom beskedet att guvernör João Doria under två veckor drar ner samhällsaktiviteten i São Paulo till ett minimum, och i praktiken sätter alla i delstaten i karantän. Delstaten, med 45 miljoner invånare, är Brasiliens ekonomiska motor och ett finansnav för hela Sydamerika.

– Doria är en galning, säger Bolsonaro i en intervju med CNN Brasil.

Han dömer ut kritik mot den nationella virushanteringen från både Doria och Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel med att "de alltid kritiserar mig".

Doria kontrar på Twitter att "Jair Bolsonaro kallar coronaviruset för en småsjuka, och det är jag som är galningen?". "Led ert land, president", tillägger han.