Annons

Brasilien tredje mest virusdrabbat i världen

Över 255 000 människor i Brasilien har konstaterats smittade av covid-19.
Den verkliga siffran befaras dock vara många gånger högre i landet där hanteringen av coronaviruset har blivit en politisk kamp.
Brasilien • Publicerad 19 maj 2020
Coronapatienter behandlas vid ett sjukhus i Manaus, Brasilien.
Coronapatienter behandlas vid ett sjukhus i Manaus, Brasilien.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Brasilien har nu fler bekräftade fall än Storbritannien och är tredje värst drabbat efter USA och Ryssland, räknat i antal fall, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Eftersom testningen inte har varit särskilt omfattande befarar experter dock att siffran kan vara 15 gånger högre eller mer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Över 16 000 dödsfall har rapporterats från landet.

President Jair Bolsonaro har fått skarp kritik för sin hantering av coronaviruset, för att ha bagatelliserat pandemin och jämfört den med en "liten influensa". Enligt honom bör landet öppna igen, eftersom de restriktioner som har införts påverkar ekonomin alltför negativt.

Statliga och lokala myndigheter uppmanar däremot invånare att stanna hemma och hålla avstånd till varandra.

Bolsonaro har sparkat två hälsoministrar sedan coronaviruset började spridas efter oenigheter kring hanteringen av pandemin.

"Rysk roulett"

Ett av de värst virusdrabbade områdena är storstaden São Paulo som har rapporterat närmare 3 000 dödsfall.

Borgmästaren Bruno Covas uppger att han för samtal med delstatsguvernören om att utlysa en strikt nedstängning och varnar för att sjukhusen kan få slut på vårdplatser inom två veckor.

– Det är svårt att förstå att vissa föredrar att befolkningen ska utsättas för rysk roulett. Likgiltighet inför döden är obehagligt, säger han enligt BBC.

Ursprungsfolk

Viruset sprider sig även snabbt bland ursprungsfolk i avlägsna delar av delstaten Amazonas. Där flygs allvarligt sjuka patienter till intensivvårdsavdelningar.

– Antalet covid-19-patienter har ökat mycket. Vi flyger fler plan. Det är den sista chansen att rädda deras liv, säger läkaren Edson Santos Rodrigues, rapporterar Reuters.

– Ibland hinner vi inte fram i tid eftersom vi inte kan landa på kvällen på avlägsna flygfält som inte har belysning, säger han.

Annons

Patienterna förs till huvudstaden Manaus, där några av delstatens få intensivvårdsavdelningar finns, men staden blev den första i landet som fick slut på intensivvårdsplatser.

Fakta: Brasilien

Federal republik i Sydamerika med omkring 210 miljoner invånare. Landet tar upp nästan halva kontinentens yta. Stats- och regeringschef är presidenten, som väljs för en fyraårsperiod och kan sitta högst två mandatperioder.

Ekonomin är den största i Latinamerika och den nionde största i världen. Brasilien har en omfattande tillverkningsindustri, med produkter som maskiner, fordon, förädlade trävaror och kemikalier. Även jordbruket är en viktig näringsgren, med stora kaffe- och sockerodlingar.

Inkomstfördelningen i Brasilien hör till de mest ojämlika i världen, och landet präglas av djupa sociala klyftor.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är planetens största sammanhängande regnskogsområde.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons