Annons

Coronakrisen slår hårt mot hantverkare

Hantverkare på mindre företag drabbas hårt av inställda jobb under coronapandemin.
Ekonomi/Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2020
Att jobba hemifrån i coronakrisen är inget alternativ för landets snickare och elektriker. Nu uppger de fackliga organisationerna Byggnads och Elektrikerna att mindre och medelstora företag flaggar om inställda jobb och ekonomiska svårigheter. Arkivbild.
Att jobba hemifrån i coronakrisen är inget alternativ för landets snickare och elektriker. Nu uppger de fackliga organisationerna Byggnads och Elektrikerna att mindre och medelstora företag flaggar om inställda jobb och ekonomiska svårigheter. Arkivbild.Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, betonar vikten av att hålla byggbranschen vid liv. "Det är oerhört viktigt. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete", säger han.
Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, betonar vikten av att hålla byggbranschen vid liv. "Det är oerhört viktigt. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete", säger han.Foto: Terese Perman/Pressbild

Mitt i coronapandemin finns det kök som ska renoveras, fönster som ska bytas ut och väggar som ska rivas. Fast inte i lika stor utsträckning som innan krisen, enligt fackföreningen Byggnads – som ser en tydlig trend:

– Tittar man på vad som händer med mindre och medelstora företag så har man märkt en väldigt kraftig inbromsning av projekt, säger förbundsordförande Johan Lindholm.

Annons

Det beror bland annat på att privatpersoner avbokar jobb, exempelvis på grund av rädsla för att bli smittade, uppger Byggnads. Ekonomisk osäkerhet spelar också in.

Flera av förbundets regioner har flaggat för att deras medlemmar inte kommer att klara av krisen. Nu försöker företagen göra allt för att undgå konkurs.

I april förhandlade Byggnads om över 800 uppsägningar på grund av arbetsbrist. Strax över 1 900 anställda berördes i förhandlingar om korttidsarbete under månaden, jämfört med enbart 46 i mars.

Ett sätt att bidra till branschen är att tidigarelägga statliga och kommunala investeringar, menar Johan Lindholm.

Det är nödvändigt för hela samhällsekonomin att hålla sektorn igång, hävdar han.

– Det är oerhört viktigt. En byggnadsarbetare sätter tre andra i arbete.

Elektrikerna: Blev stopp

Även det svenska elektrikerförbundet Elektrikerna vittnar om inställda jobb och arbetsbrist bland de mindre företagen som arbetar med service – framför allt i början av pandemin.

– Där blev det väldigt snabbt stopp. Nu har det lättat en del så att verksamheten är i gång igen, så den är inte tvärstoppad. Däremot är den inte lika omfattande som den var förut, säger förbundsordförande Urban Pettersson.

Ålderdomshem och sjukhus ville exempelvis inte ta emot utomstående, och även privatpersoner var försiktiga i början av pandemin, uppger Urban Pettersson.

Sedan den 17 mars har fackförbundet haft över 140 förhandlingar om arbetsbrist, och nästan 400 om korttidsarbete. I varje förhandling har i genomsnitt cirka sex, sju anställda berörts. Det går att jämföra med januari i år, då man hade färre än 10 förhandlingar om arbetsbrist – och inga alls om korttidsarbete.

Annons

Både Byggnads och Elektrikerna säger att större företag och större projekt verkar klara sig bättre under pandemin.

Tar på allvar

Vad gäller då för den som måste jobba hemma hos någon i dessa speciella tider? Det är arbetsgivarens ansvar att göra en riskbedömning för varje projekt, enligt facken. I praktiken kan det vara allt från att informera om nya städrutiner till att förse sina anställda med skyddsutrustning.

Johan Lindholm på Byggnads menar att de allra flesta företag tar situationen på allvar.

– Det här handlar om människor, människoliv och att inte sprida smitta.

Fakta: Fler arbetslösa i Sverige

Under april i år skrevs 64 355 personer in som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. 2019 var antalet nyinskrivna för samma månad 27 119 personer. För mars i år var antalet nyinskrivna 54 548 personer, mot 28 849 under samma månad förra året.

Totalt var 645 000 arbetslösa i april 2020, mot 586 000 i fjol. För mars var siffrorna 612 000 i år, mot 597 000 i fjol.

Under mars i år varslades drygt 42 000 personer om uppsägning, under april 27 000 och under första halvan av maj 4 500 personer.

Källa: Arbetsförmedlingen

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons