1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Djurparker kan tvingas avliva djur

Danska djurparker varnar för konsekvenserna när intäkterna sinar i spåren av coronakrisen. Parkerna kan tvingas göra sig av med djuren.
Djurparker i Danmark har trillat mellan stolarna i coronakrisens stödpaket. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT

Parkerna har trillat mellan stolarna i de statliga stödpaketen till näringslivet och kan inte längre täcka sina kostnader när besökarna uteblir, enligt Helle Hegelund Knudsen, ordförande för föreningen Daza som representerar de 15 största djurparkerna och akvarierna i Danmark.

– Det verkar som att de (stöden) är riktade till kulturinstitutioner där man kan släcka lyset, skruva ner värmen och gå hem, men vi har att göra med levande djur och kan inte skicka hem vår personal, för djuren ska hållas vid liv, även om vi går på nödberedskap, säger Helle Hegelund Knudsen till Kristeligt Dagblad.

I den danska regeringens stödpaket ersätts inte uteblivna entréintäkter och skötseln av parkerna räknas inte som en fast utgift, trots att en väldigt liten andel av personalen kan skickas hem.

– Den yttersta följden blir att vi måste avliva djur, för att tala klarspråk, säger Helle Hegelund Knudsen.

I Sverige är Skansen i Stockholm i akut behov av ekonomiskt stöd, vilket SVT Nyheter rapporterade om under fredagen. Djurparken och friluftsmuseet har förlorat stora pengar på att besökarna uteblivit och riskerar likvidation i månadsskiftet maj–juni.