Annons

Minister: "Ekonomisk kollaps" hotar Brasilien

Brasilien • Publicerad 8 maj 2020
Finansminister Paulo Guedes (t h), tillsammans med president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Finansminister Paulo Guedes (t h), tillsammans med president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

Brasilien kan stå inför en ekonomisk kollaps inom en månad, enligt landets finansminister Paulo Guedes. Orsaken är de restriktioner som införts för att stävja spridningen av coronaviruset.

Guedes varnar för att landets butikshyllor kan börja gapa tomma de kommande veckorna och att produktionen störs, vilket riskerar att leda till en ekonomisk systemkollaps och social oordning.

Annons

– Det här är en seriös varning, säger Guedes.

Han stöds av president Jair Bolsonaro, som motsätter sig de restriktioner som delstatsguvernörerna har infört, eftersom han anser att de allvarligt skadar den brasilianska ekonomin. Bolsonaro har återkommande viftat bort faran med coronaviruset och har kallat sjukdomen en "liten influensa".

Brasilien är det land i Sydamerika som har flest rapporterade dödsfall i covid-19. Antalet personer som bekräftats smittade har dessutom stigit snabbt den senaste tiden. Hittills har 135 000 fall registrerats och fler än 9 100 personer har avlidit i sviterna av viruset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons