Annons

Elektrikern: Får folk sparken kan det rasa

För elektrikern Anders Eriksson i Stockholm finns det jobb – trots den rådande situationen. Framtiden är desto mer osäker.
Coronaviruset/Ekonomi • Publicerad 2 juni 2020
Elektrikern Anders Eriksson har drivit eget företag i 20 år.
Elektrikern Anders Eriksson har drivit eget företag i 20 år.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är som ett självspelande piano, berättar Anders Eriksson, elektriker i Stockholmsområdet. Under sina 20 år som egenföretagare har jobben kommit in, utan någon vidare marknadsförning. Så har det även varit under pandemin – än så länge.

Coronakrisen har slagit hårt mot flera hantverkare på mindre eller medelstora företag, uppger de fackliga organisationerna Byggnads samt Elektrikerna. Anders Erikssons företag jobbar framför allt hos privatpersoner och har lyckats hålla i gång arbetet. För när allt fler svenskar jobbar hemifrån passar många på att renovera, berättar han. Däremot har företaget fått några avbokningar från kunder som ringt och berättat att de inte mår bra.

Annons

– Det är stort tycker jag, att de gör det, säger Anders Eriksson.

TT: Är du orolig för att smittas?

– Ja, lite. Vi är väldigt duktiga på att hålla avstånd, men man kommer ju ändå in i en massa olika hem.

Önskar tester

Anders Eriksson önskar att han och hans tre anställda på företaget kunde få gå och testa sig för om de haft covid-19, om det finns ett tillförlitligt test.

TT: Har du behövt förse dina anställda med någon form av skyddsutrustning?

– Nej, och jag har frågat, men det är ingen som har sagt att de vill ha, säger Anders Eriksson.

Lite orolig

Ekonomin går ihop för hans elektrikerföretag – så länge folk har jobb. Framtiden är osäker.

– Om folk börjar få sparken, då kanske det rasar.

Renoveringsbehovet kan minska om människor förlorar jobbet, anser han.

– Då kommer folk att börja hålla i stålarna, och då blir man lite orolig. Jag tänker på det, det gör jag – mer än vad jag har gjort under de här 20 åren som jag har drivit eget.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons