1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

F1-förarens klimatutspel: "Gillar bränsle"

Klimatdebatten har nått formel 1-världen. Men till skillnad från den brittiska föraren Lewis Hamilton, som på sociala medier skrev om sin klimatångest, har nederländaren Max Verstappen en annorlunda syn.
Max Verstappen. Arkivbild.
Foto: Yong Teck Lim/AP/TT

Klimatet är ett hett samtalsämne bland förarna i formel 1 efter Lewis Hamiltons uppmärksammade inlägg på sociala medier nyligen, där han uppmanade sina följare att bli veganer för klimatets skull.

Ett uttalande som har gett Hamilton både stöd och kritik.

Senast i raden av debattörer är Max Verstappen, som pratade om klimatet inför helgens GP-tävling i Mexico City.

– Jag vet att klimatet är väldigt viktigt. Men formel 1 har funnits länge och jag tycker inte att vi ska överreagera eller vara en "drama queen" över det, säger den 22-årige nederländaren och fortsätter:

– Gå vidare bara. Gillar du det inte, titta inte.

Finländaren Kimi Räikkönen är en av de som menar att Hamiltons klimatengagemang slår fel med tanke på F1-cirkusens enorma klimatpåverkan.

– I slutändan försöker vi alla göra vad vi kan. Men helt ärligt är vi troligtvis inte i det bästa läget att börja prata om klimatet när vi bränner bränsle. Och varför? För att bli etta eller tvåa, säger han.

Föraren Romain Grosjean har berättat att han köpt en elbil och börjat cykla för klimatets skull – även om fransmannen medgav att han fortfarande äger ett privatjetsföretag. Något han kompenserar med att flyga reguljärt så ofta som möjligt.

– Om du tänker på vad F1 innebär så är det inte särskilt miljövänligt, säger Grosjean.