Annons

Felflugen ryss firar jul i Halland

Svenska fågelskådare har försetts med en tidig julklapp. En sibirisk knölsvärta spenderar vintern längs med Hallandskusten och har fått fågelskådare från hela landet att bege sig till västkusten.
Natur • Publicerad 22 december 2019
En sibirisk knölsvärta är en sällsynt gäst i Halland.
En sibirisk knölsvärta är en sällsynt gäst i Halland.Foto: Christopher Gullander
En sibirisk knölsvärta är en sällsynt gäst i Halland.
En sibirisk knölsvärta är en sällsynt gäst i Halland.Foto: Christopher Gullander

I år firar en representant från det sibiriska knölsvärtssläktet jul i Skummeslövsstrand i Laholms kommun. Men anledningen till att andfågeln med sin säregna näbbknöl och hemvist i östra Sibirien ibland skymtas i Sverige bottnar i de flesta fallen i felnavigering.

– Ibland flyger de fel, helt enkelt. I stället för att flyga österut, mot Stilla havet utmed Japan och Koreahalvön, så slår de följe med fåglar som är på väg åt andra hållet och tillbringar i stället vintern här. Men att fira jul utmed Hallandskusten är inte så illa det heller, säger Charlotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, till TT.

Annons

Det är inte första gången som en sibirisk knölsvärta, tillhörande andfågelsfamiljen Merginae men sedan i våras betecknad som en egen art, syns på svensk mark. Charlotta Berg skymtade själv en gång en individ på Öland, men förstår att den felflugne ryssen längs med Hallandskusten lockar.

– Den har skådats förut i Sverige, men det är en ovanlig art som inte ses varje år. Så det är klart att uppgifterna från västkusten väcker intresse, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons