1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Corona får formel 1-premiären att ställas in

Bara timmar innan den första träningen skulle hållas meddelar arrangörerna att formel-1-premiären i australiska Melbourne ställs in.
"Tyvärr är det här rätt beslut", skriver Lewis Hamilton på .
Publiken köar för att komma in till F1-området på fredagen, innan beslutet att tävlingen blåses av fattats.
Foto: Scott Barbour/AP/TT

Orsaken till den inställda tävlingen är coronapandemin, som sveper fram över världen. Flera stall uttalar sitt stöd för beslutet och flerfaldige världsmästaren Lewis Hamilton tycker att beslutet är rätt.

"Allt vi vill är att hoppa in i våra bilar och börja köra, men vi måste vara realistiska och vi måste sätta hälsan och säkerheten först. Realiteten är att det här verkligen är allvarligt med människor som dör varje dag", skriver han i ett Twitterinlägg.

Australiern Daniel Ricciardo håller med:

"Jag är förkrossad över att jag inte kan tävla på mitt hemma-GP här i Melbourne och inte inleda säsongen. Men till syvende och sist är det rätt beslut som fattats och jag tror att alla kan förstå att det här är något vi aldrig sett tidigare", skriver han på Twitter.

Ingen publik tilläts

Beskedet om att tävlingen ställs in kom strax efter att delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews sagt att man inte kommer att tillåta någon publik vid arrangemanget, och att det var upp till arrangörerna att besluta sig för om man skulle köra söndagens lopp utan publik eller ställa in det helt.

Då ringlade sig redan köerna långa utanför området. Internationella bilsportförbundet Fia säger att beslutet fattats då en majoritet av stallen tyckte att loppet skulle ställas in.

"Vi förstår att det här är en besvikelse för de tusentals fans som skulle se loppet och alla biljettinnehavare kommer att få full ersättning", säger Fia i ett uttalande.

McLaren har sedan tidigare dragit sig ur efter att en stallmedlem testat positivt för coronaviruset.

"Det är chockerande"

Tidigare såg det ut som att F1-premiären skulle kunna avgöras som planerat, något som mötte skarp kritik från Hamilton.

– För mig är det chockerande att vi sitter här nu, sade Mercedesföraren till reportrar på torsdagen.

Flera andra F1-förare hade däremot inför söndagens premiär i Australien sagt att de inte hade något emot att köra loppet.