1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Glad att jag sitter här och inte Stenson"

27 svenskar i Scandinavian Invitations startfält – men ingen segrare.
I stället vann sydafrikanen Erik van Rooyen efter en avgörande birdieputt på det sista hålet.
En champagnedränkt Erik van Rooyen jublar efter segern på Scandinavian Invitation i Mölndal utanför Göteborg.
Foto: Anders Wiklund/TT

Erik van Rooyen kom till Göteborg med förhoppningen att vinna den svenska Europatourtävlingen. Fyra dagar och 72 hål senare stod han där som segrare – för första gången på Europatouren.

Men allt kom att avgöras på det absolut sista hålet. Matthew Fitzpatrick, som gick bollen före, avslutade med två raka birdies. Van Rooyen missade en birdieputt på 17:e hålet men fick upp bollen på 18:e hålets green och var en putt ifrån segern.

– Jag frågade min caddie hur vi låg till och han sade att jag var tvungen att göra en birdie. Och det gjorde jag, säger 29-åringen.

Sydafrikanen vann på 19 under par, ett slag före Fitzpatrick och fem slag före Henrik Stenson och sydafrikanen Dean Burmester som delade på tredjeplatsen.

Hörde ett jättevrål

Van Rooyen gick i söndagens ledarboll och startade fyra bollar bakom svensken. Han hade precis inlett sin runda när han längre bort hörde ett stort jubel.

– Vi var på fjärde fairway och hörde ett massivt vrål. Man förstod att det var Stenson. Uppenbarligen är han en stor publikfavorit och jag är riktigt glad att jag sitter här och inte han, säger van Rooyen med glimten i ögat.

Jublet kom efter Stensons hole-in-one på hål sex och vid det läget låg svensken och sydafrikanen på delad första plats. Men om van Rooyen blev orolig? Absolut inte.

– Du vet att han är en väldigt bra spelare, en majorvinnare. Man vet att han kommer att spela bra. Det är så många bra spelare här och om jag skulle brytt mig om dem skulle jag inte ha spelat den golfen jag gjorde, säger han.

"Extra speciellt"

Att han slog mer meriterade spelare som Stenson och att han avgjorde på sista hålet gör att segern smakar extra gott.

– Jag var tvungen att ta hem det. Det var inte så att "Fitz" (Matthew Fitzpatrick) förlorade det utan jag var tvungen att avsluta det. Det gör det extra speciellt, säger han.