Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Smitning från polisen slutade i träd i Växjö. Man anhållen för misshandel i Växjö.
Markbrand vid E22.
Publicerad 16 april 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Strax före klockan 00.30 på natten till torsdagen skulle polis kontrollera en bilförare i centrala Växjö. Men det ville inte föraren.

Föraren stack från patrullen med bilen och ska ha kört i väldigt hög hastighet, enligt jourhavande förundersökningsledare. Även med släckt belysning och mot färdriktningen. Förföljandet ska ha pågått i cirka fem minuter.

Annons

Bilen åkte in i ett träd varpå föraren sprang därifrån. Polis sökte bland annat med hund utan att hitta personen.

Brottsrubriceringarna är grov vårdslöshet i trafik, olovligt avvikande från trafikolycksplats samt att ej ha iakttagit polismans tecken.

Här saknas innehåll

Vid klockan 20.30 på onsdagskvällen ska en man i 18-årsåldern ha blivit slagen i ansiktet på Norremark i Växjö.

Tre unga män, samtliga i samma ålder som den skadade, ska ha varit inblandade i misshandeln. En av dem kunde gripas av polis cirka en timme efter händelsen och anhölls senare.

Målsägaren behövde inte föras till sjukhus.

En man i 25-årsåldern greps av polis i Växjö vid 03-tiden på natten till torsdagen.

Han ska ha tagits på bar gärning, med gods på sig, och misstänks nu för stöld samt olaga intrång.

Kalmar län

Strax före klockan 02 på natten till torsdagen kom larm om en brand utomhus vid E22, i höjd med Plittorp norr om Fårbo i Oskarshamns kommun.

Tre brandbilar skickades till platsen där det ska brinna i terrängen, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Räddningstjänsten uppger att det rör sig om en mindre markbrand på ett hygge där det brunnit tidigare under onsdagen.

Sverige

Annons

Två personer tros ha blivit knivskurna i samband med ett bråk i en lägenhet i Skövde på onsdagskvällen. Enligt polisens webbplats har en kvinna lindriga skador, medan en man fick något mer allvarliga skador i bråket.

Polisen misstänker att bråket skedde inne i en lägenhet. Två personer som befann sig där har gripits, misstänkta för mordförsök.

De inblandade känner enligt polisen varandra sedan tidigare. (TT)

En brand utbröt på S:t Görans psykakut natten till torsdagen. En person blev brännskadad och ytterligare en fick rökskador efter branden.

Räddningstjänsten lyckades släcka elden innan den spred sig, men den orsakade kraftig rökutveckling.

– En patient har enligt uppgift tänt på en kudde och då blivit brännskadad och det ska vara ytterligare en på sjukhuset som fått rökskador, oklart om det rör sig om en patient eller en anställd, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse och vållande till kroppsskada men den misstänkte är ännu inte gripen. (TT)

Världen

Minst ett par dussin rohingyer har hittats döda på en båt de klev ombord på för två månader sedan. Ytterligare nästan 400 rohingyer har kunnat räddas från fartyget.

Bangladeshisk kustbevakning fick ett tips om flyktingarna, som tillhör en muslimsk minoritet från grannlandet Myanmar, och kunde efter tre dagars sökande undsätta dem.

– Vi har räddat 382 rohingyer från en stor överfylld trålare och förde dem till en strand nära Teknaf. De svalt, säger Shah Zia Rahman vid kustbevakningen.

Annons

Flyktingarna hade antagligen tänkt försöka ta sig till Malaysia från flyktingläger i Bangladesh, men vänt. (TT)

Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen.

Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner.

– Att minska stödet till WHO är helt orimligt. Vi behöver ett globalt koordinerat stöd, säger Melinda Gates, som delar ordförandeskapet i stiftelsen med sin man, Bill Gates, och fortsätter:

– När du är i en kris som den här, är det alle man på däck. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons