Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två singelolyckor i Kalmar län. En natt utan större polisiära händelser i Kronoberg.
Publicerad 17 april 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Vid klockan 05.50 på fredagsmorgonen kom larm om en singelolycka med personbil på E22 i höjd med södra avfarten till Oskarshamn.

Olyckan ska ha inträffat i norrgående riktning och uppges ha liten påverkan på trafiken.

Annons

Strax efter klockan 22.30 på torsdagskvällen inträffade en singelolycka på väg 612 mellan Sinnerbo och Högsby.

Enligt räddningstjänsten väjde en bilist för ett vildsvin vilket fick till följd att bilen lade sig på taket i diket. Personen i bilen klarade sig oskadd och behövde inte följa med ambulans.

Här saknas innehåll

Sverige

Fler svenskar strandsatta utomlands flygs i dagarna hem, rapporterar TV4 Nyheterna. Sammanlagt handlar det om fyra flygplan med svenskar som har fått hjälp av Utrikesdepartementet.

– På fredagen kommer det två plan med svenska hemvändare och det är från Gambia och Marocko. Och på måndag kommer det ytterligare två från Jordanien och Tunisien, säger utrikesminister Ann Linde till TV4.

Runt 4 900 svenskar har enligt TV4 hittills fått hjälp av UD och ambassader att ta sig hem, nästan ytterligare lika många svenskar vill hem.

– Alla kommer nog inte att kunna få hjälp, för det kommer att vara omöjligt för vissa att helt enkelt få möjlighet att ta sig till någon flygplats om det överhuvudtaget går att få tillstånd att flyga därifrån, säger Ann Linde. (TT)

En man i 55-årsåldern omkom i en skoterolycka utanför Hemavan i Västerbotten på torsdagen. Polisen larmades om olyckan på eftermiddagen och beslutade att skicka ut fjällräddare och helikopter. Även en ambulans åkte till platsen, men mannens liv gick inte att rädda.

Polisen arbetar vidare med att utreda olyckan för att ta reda på vad som hänt. Västerbottens-kuriren rapporterar att mannen körde ner i en ravin på fjället Gierevaartoe. (TT)

Världen

Det danska folketinget har förhandlat fram förutsättningar för hur landet ska öppnas upp igen, skriver flera partiledare på sociala medier.

"Efter en lång kvälls förhandlingar är det nu många som kan återvända till arbetet och en mer normal vardag", skriver Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.

Annons

Många företag kommer att tillåtas att återuppta sina verksamheter från och med måndag, men bland annat högskolor och restauranger måste fortsatt hålla stängt.

Statsminister Mette Frederiksen säger att danskarna fortsättningsvis måste hålla avstånd till varandra.

"Allt – allt!– hänger fortsatt på det beteende som vi alla uppvisar. Vi ska hålla ihop genom att hålla avstånd", skriver hon på Facebook. (TT)

Kinas ekonomi tappar 6,8 procent under det första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol, enligt officiella siffror. Det är den första nedgången sedan 1992, då man började redovisa BNP kvartalsvis.

Även om en kraftig nedgång var väntad så är det här mer än vad många experter hade väntat sig och nedgången äter upp en 6-procentig uppgång från 2019 års sista kvartal.

Många förutspår även en nedgång av BNP för helåret och det kan innebära landets sämsta årliga utveckling på omkring 40 år.

Siffrorna illustrerar konsekvenserna av landets kraftiga ansträngningar för att begränsa coronavirusets framfart, med stängning av flertalet fabrikerna fabriker och kontor i januari och februari då viruset krävde tusentals människor liv. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Jonatan NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons