Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Kraftig radhusbrand i Moheda samt brand i villa i Nybro.
Publicerad 19 april 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En radhuslänga brann kraftigt vid Banérsgatan i Moheda på natten till söndagen. Larmet om branden kom klockan 02.36. Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal skickades till platsen där branden ska ha startat i ett förråd och sedan spridit sig till lägenheterna.

– Vi har en fullt utvecklad brand. Det brinner på vinden och två lägenheter är berörda just nu. Vi har fullt med resurser som jobbar med det här, säger Roger Petersson, räddningschef i beredskap vid Värends räddningstjänst, klockan 03.30.

Annons

Han har inte fått några rapporter om personskador. Ingen person är heller förd till sjukhus med ambulans klockan 03.40, enligt SOS Alarms händelseinformation som uppger att totalt tio räddningstjänstenheter skickats till platsen.

– Vi släcker för fullt. Det är en totalbrand på vinden och det är inte under kontroll ännu, säger Petersson strax efter klockan 04.30.

Fyra av husets åtta lägenheter är påverkade av branden, det är oklart hur skadade de är.

Polisen gör en anmälan om misstänkt mordbrand. Ingen person är misstänkt tidigt på söndagsmorgonen.

En man i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter en avåkning vid riksväg 25 mellan Växjö och Alvesta.

Händelsen inträffade strax före klockan 03 på natten till söndagen, i höjd med Långstorp.

– Vid en påfart har han kört rätt upp på ett vajerräcke, säger Mattias Svensson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person ska ha skadats fysiskt. Bilen bärgades från platsen.

En man i 20-årsåldern misstänks för skadegörelse i södra Växjö.

Vid 22-tiden på lördagskvällen ska mannen ha slagit sönder en busskur vid Torparvägen. Han greps av polis och släpptes senare på fri fot.

Kalmar län

Annons

Sent på lördagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en villa i västra Nybro.

– Det var kraftig rökutveckling i huset när de ringde in, säger Kicki Carlsson, operatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Larmet om branden, som tros ha startat i ett eluttag, kom klockan 23.12.

– Det är brand i en vägg och de ska såga upp den väggen. Prognosen för hur länge de kommer att vara på plats är ungefär en timme, säger Carlsson klockan 23.45.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Sverige

Ett bråk mellan ett flertal personer i centrala Heby under lördagskvällen urartade och polis larmades till platsen.

– Där hittade vi en knivskuren man i 20-årsåldern, och vi kunde gripa två personer, säger Tor Stens vid polisens regionledningscentral.

Den skadade fördes med ambulans till Uppsala Akademiska sjukhus, skadeläget är inte känt.

Ingen annan ska enligt polisen ha skadats i bråket. De två gripna är misstänkta för försök till mord samt medhjälp till försök till mord. (TT)

En man i 50-årsåldern har avlidit efter en lägenhetsbrand i Gällivare under natten, skriver NSD.

Annons

Räddningstjänsten larmades strax efter 00.30. Mannen befann sig inne i lägenheten och hjälptes ut av rökdykare. Han fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte gick att rädda.

– En dörr exploderade. Det är oklart om det berodde på övertryck i lägenheten, säger polisens RLC-befäl, Martin Lusth, till tidningen. (TT)

Världen

Över 100 000 personer har avlidit i Europa till följd av coronaviruset enligt en sammanställning som nyhetsbyrån AFP har gjort med hjälp av officiella uppgifter från världens länder och information från Världshälsoorganisationen WHO. Det motsvarar nära två tredjedelar av det totala antalet döda globalt.

Italien och Spanien är de värst drabbade länderna i Europa, med över 23 000 respektive 20 000 dödsfall, följt av Frankrike med drygt 19 000 och Storbritannien med nära 15 500.

Globalt över har minst omkring 2,3 miljoner personer testat positivt för coronaviruset. Men det är troligtvis bara en bråkdel av det faktiska antalet smittade då många länder bara testar för viruset i samband med sjukhusvård. (TT)

Mars 2020 var den första marsmånaden på nära 20 år helt utan skolskjutningar i USA, rapporterar CBS News. Detta då skolor över hela landet har stängts för att bromsa spridningen av coronaviruset.

För de allra flesta amerikanska skolbarn innebär detta den längsta perioden i deras liv helt utan skolskjutningar under skolåret.

Senast mars månad förflöt helt utan vapenvåld på skolor var 2002, året de flesta nuvarande sistaårselever i gymnasiet föddes. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons