1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En man i 20-årsåldern misstänks ha ofredat en kvinna sexuellt i Växjö sent på lördagskvällen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Växjö

Polisen fick kännedom om händelsen vid midnatt mot söndagen. Ofredandet ska ha skett i centrala Växjö.

Mannen greps av polis. Han släpptes senare på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

Vid klockan 01.20 stoppades en 18-årig man av polis när han körde bil i centrala Markaryd. Polis tog med mannen för provtagning och han misstänks nu för drograttfylleri samt narkotikabrott.

Det är begränsad framkomlighet på E4 norr om Ljungby på söndagsmorgonen.

Detta efter en singelolycka med personbil som ska ha skett strax norr om trafikplats Ljungby norra. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 06.46.

Räddningstjänst skickades till platsen. Dock inte ambulans, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Trafikverket har satt prognosen för när arbetet ska vara avslutat till klockan 08.

Sverige

En kvinna i 20-årsåldern har omkommit i en bilolycka i Mullsjö nära Jönköping, uppger polisen.

– Vid 20.40 fick vi larm om en allvarlig trafikolycka där en bil har kolliderat med en älg och sedan kört vidare in i ett träd. Det trädet har också ramlat ner över bilen, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen region Öst.

När polisen kom till platsen var kvinnan redan död. Fyra personer hade färdats i bilen, födda 1996–2000, tre av dem var fastklämda och en hade kastats ur bilen.

Av de tre som överlevt kraschen, två män och en kvinna, är en allvarligt skadad och två bedöms vara mycket allvarligt skadade. (TT)

Under natten till söndagen har en man i 25-årsåldern gripits i Bromölla. En skadad man har förts till sjukhus med ambulans.

Det var strax efter klockan 03 som polis och ambulans skickades till en fastighet i Bromölla. Där hittade personal en man som hade skärskador på överdelen av kroppen.

Den skadade ska ha varit vaken när han hittades utanför fastigheten, uppger polisen som kunde gripa en misstänkt man inne i en lägenhet. Han misstänks för försök till mord alternativt försök till dråp.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. De två männen ska inte vara okända för varandra, enligt polisen.

Världen

En svensk man har dödats i Mijas, nära Málaga på den spanska solkusten, uppger lokala medier. Ytterligare en svensk man är allvarligt skadad.

Spansk polis har gripit tre personer misstänkta för mord, mordförsök och olaga frihetsberövande. Även de är svenskar.

– Vi känner till uppgifterna och arbetar just med att få fram mer information. I nuläget har vi inte någon mer information, säger Carolin Törnqvist vid UD:s presstjänst.

Enligt La Opinión de Málaga kallades polis på fredagskvällen till en bostad i Mijas av grannar som hade hört ett bråk från huset.

På plats hittades två fastbundna och skadade män, båda svenskar. Den ene dog på platsen och den andre fördes till sjukhus i Málaga.

Tidigt på lördagsmorgonen greps tre män mellan 20 och 30 år, även de svenskar. Enligt El Mundo hade de tre i det läget avblåst sin planerade resa till Sverige, och var på väg mot Marocko när de greps. (TT)

Ett gigantiskt jordskalv har skakat ett havsområde nära Fiji och Tonga, meddelar USA:s övervakande myndighet USGS. Magnituden anges till 8,2. Det hade kunnat resultera i katastrofala skador, om inte skalvets centrum legat så djupt.

Skalvets hypocentrum, alltså den centrala punkten under marken, beräknas ha legat mer än 550 kilometer ner. Därmed absorberar jordskorpan det mesta av kraften.

"Vi väntar oss inte en förödande tsunami över Stilla havet", skriver USA:s Hawaii-baserade varningsmyndighet PTWC.

Geografiskt låg epicentrum, punkten på havsytan rakt ovanför hypocentrum, ungefär mitt emellan ögrupperna Tonga, Samoa och Fiji. Från detta område är det cirka 300 landmil till Australiens östkust, och 250 landmil till norra Nya Zeeland.

Enligt USGS var detta den hittills kraftigaste jordbävningen i år. Den tidigare starkaste under 2018 uppmättes till 7,9, utanför Alaska i januari. (TT)