1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Flera olyckor i Småland i natt, både i havet och på land.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Polisen får vid 02 på natten ett samtal från en person som berättar om en bilist som beter sig märkligt i Nybro.

– En patrullbil åker och ska stoppa det här fordonet och då trampar han gasen i botten, säger Alexander Gustafsson, inre befäl på Växjöpolisen.

Biljakten blir dock kort. I en av de första kurvorna kör bilen av vägen och in i en skola.

– Det blir en rejäl smäll. Men han tar sig ur bilen och springer från platsen, säger Alexander Gustafsson.

Polisen springer efter mannen och hittar honom tryckande i en buske. Han blir omhändertagen för provtagning och är numera misstänkt för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Han ska inte ha blivit skadad i krocken.

Vid midnatt kom ett larm om en båtolycka vid Byxelkrok på Öland.

Det visade sig vara en förtöjd båt i Byxelkrokshamn som tagit in vatten och sjunkit en bit, enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.

Räddningstjänsten var på platsen för att dra in båten till kajen och pumpa läns. Vad som har orsakat att båten har sjunkit är oklart.

Två personer befann sig på båten men lyckades själva ta sig till land och är behövde inte uppsöka sjukvård. Polisen misstänker inget brott.

Kronobergs län

Strax innan 04 på lördagsmorgonen kom ett larm om en trafikolycka vid Sandsbrorondellen i Växjö.

Det var två poliser på väg hem i natten som stannade till vid den nykrockade bilen. I närheten av bilen står tre män men en av dem springer därifrån när poliserna stannade till.

Det är oklart vem som körde bilen och de två som stod kvar är båda, till en början misstänkta, för rattfylleri. Båda tas med för provtagning.

– Bilen är svårt skadad, den har gått över hela rondellen, säger Alexander Gustafsson, inre befäl på polisen i Växjö.

I skrivande stund är det oklart vad polisen gör för att söka den tredje mannen som sprang från platsen.

Sverige

En svårt skadad man hittades i ett skogsparti i Skiftinge i Eskilstuna sent på fredagskvällen.

Mannen avled senare och polisen har nu inlett en förundersökning om mord, uppger polisen på sin hemsida.

Enligt vittnesuppgifter till Eskilstuna-Kuriren hördes höga smällar som lät som skottlossning från området strax efter 21-tiden. Strax efteråt anlände polis och räddningstjänst till platsen, som spärrades av.

Intensivt arbete, med bland annat kriminaltekniker och hundpatruller, pågår på brottsplatsen som är avspärrad, uppger polisen. I nuläget är ingen gripen. (TT)

Jättefästingen Hyalomma har för första gången påträffats i Sverige.

Fästingen kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats, uppger Sveriges Radio Ekot.

– De är mycket snabba, och de är jägare som alltså inte väntar på sin värd utan aktivt letar efter en värd att attackera. När de är blodfyllda kan de vara upp till två eller tre centimeter stora, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala till Ekot.

En möjlig väg till Sverige kan ha varit flyttfåglar, som kan föra med sig fästingarna söderifrån.

Drygt 2 000 fästingar har skickats in till SVA efter att allmänheten uppmanats skicka in levande eller döda fästingar.

Tre av dessa var Hyalommafästingen som normalt sett finns i delar av Asien, Afrika och södra och östra delarna av Europa. Vuxna Hyalomma kan känna av en potentiell värd på upp till nio meters avstånd och springa efter den i mer än tio minuter, enligt European Centre for Disease Prevention and Control. (TT)

Världen

USA fryser bistånd för mer än 200 miljoner dollar till palestinier på Gazaremsan och Västbanken.

Beslutet har fattats efter en översikt av hjälpprogram för de palestinska territorierna och efter instruktion från USA:s president Donald Trump, enligt en högt uppsatt tjänsteman på utrikesdepartementet.

Pengarna som avsatts för ändamålet kommer nu att "gå till högprioriterade projekt på annat håll", enligt källan.

Beslutet får kritik av PLO:s högste representant i Washington, Husam Zomlot, som anklagar Donald Trumps kansli för att vara emot fred. I januari beslutade USA att ställa in tiotals miljoner dollar i bistånd till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar. (TT)

18 människor har omkommit i en brand i ett hotell med varma källor i den kinesiska staden Harbin i nordöstra Kina, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Räddningsarbetet pågår, enligt uppgifterna, och orsaken till branden är under utredning. (TT)

Ovädret Lane har graderats ned ytterligare. Först till en orkan av kategori 1 och senare till en tropisk storm, på sin väg mot Hawaii i USA. Lane har drabbat ökedjan med enorma vågor, kraftiga regn och katastrofala översvämningar.

Stormens centrum väntas passera precis väster om öarna under helgen med början på fredagskvällen lokal tid.

"Om du är i Hawaii är det viktigt att du lyssnar till lokala myndigheters varningar och har koll på omgivningen", twittrar Brock Long, chef för USA:s räddningsverk Fema.

På fredagsförmiddagen lokal tid hade mer än 60 centimeter regn fallit på 36 timmar på Hawaii, den största ön i ögruppen med samma namn. Flera byggnader på ön har förstörts och några invånare uppges ha lämnat sina hem.

Flera människor som strandsatts av vattenmassorna har räddats av räddningstjänsten sedan i torsdags, de flesta nära den största staden Hilo. (TT)

Tillgångar värda 1,6 miljoner amerikanska dollar som tillhört landets tidigare diktator Augusto Pinochet ska beslagtas, enligt ett beslut i Chiles högsta domstol.

Domen kom i samband med avslutningen av en rättegång med koppling till en korruptionsskandal där framlidne Pinochet anklagats för att ha smusslat undan pengar med hjälp av Riggs Bank i Washington.

Tre pensionerade officerare dömdes samtidigt för att ha missbrukat allmänna medel. (TT)