1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbränder i Kalmar och brand på altan i Mönsterås.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Under natten till fredagen brann två bilar i Norrliden i Kalmar. SOS Alarm fick uppgift om händelsen på en parkering vid Lille Bullens väg klockan 02.57. Räddningstjänst åkte till platsen och släckte. Polis larmades också dit.

Bilarna blev helt utbrända, enligt operatör vid trygghets- och larmcentralen som uppger att det inte var spridningsrisk till något annat.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men skriver på sin hemsida att övriga omständigheter inledningsvis är oklara.

Räddningstjänst och ambulans ryckte ut till ett flerfamiljshus i Mönsterås på natten till fredagen.

Larmet om händelsen vid Jacobs gränd nådde räddningstjänsten klockan 01.43.

– Det har brunnit på altanen/balkongen i markplanet och upp mot fastigheten. Men vi ska inte ha någon brandspridning in i fastigheten, säger Tobias Josefsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Någon har tänt eld och så har det tagit sig i möbler, uppger polisen i Kalmar. Man har gjort en anmälan om mordbrand och spärrat av på platsen. Ingen person är misstänkt på fredagsmorgonen.

En privatperson gjorde inledningsvis en insats med pulversläckare.

Räddningstjänsten har varit på plats med personal från Mönsterås och Ålem. Vid klockan 02.30 ska branden vara släckt och endast Mönsteråsstyrkan är då kvar.

Ingen person ska ha skadats fysiskt.

Sverige

Tre bilar fick skador i centrala Trelleborg vid en brand på natten till fredagen. Även i Vellinge brann en bil inte långt efteråt.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen på en parkering nära Söderslättsgymnasiet klockan 01.49. Räddningstjänst åkte till platsen och släckte.

En privatperson där uppger att det brunnit i en bil medan två till skadats.

– Tre bilar brann. Det var ingen spridningsrisk till byggnad, men däremot till andra bilar. Det var rätt så snabbt avklarat, säger Joel Johansson, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Strax före klockan 02.30 kom även larm om en bilbrand vid Mjölnersgatan i Vellinge. Där brann en bil på en parkering, enligt SOS Alarms händelseinformation som meddelar att branden var släckt klockan 03.

– Eventuellt var det skador på en till. Det var spridningsrisk till andra bilar, men inte till byggnaden som stod sex meter ifrån, säger Johansson.

En man har förts till sjukhus efter ett mordförsök i centrala Malmö, skriver Sydsvenskan. Flera yngre män har gripits i samband med händelsen, som inträffade vid 21-tiden på torsdagskvällen.

– Det rör sig om en knivskärning men jag kan inte gå ut med så mycket mer just nu, säger Sajjad Taimor, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Malmö, till tidningen.

Den skadade mannen ska inte ha fått livshotande skador. (TT)

Världen

Ett köpcentrum norr om centrala Toronto evakuerades under torsdagen efter det att skottlossning utbrutit.

Enligt stadens polischef Rob Johnson började det hela som ett bråk mellan två grupper av "unga män" i det gigantiska Yorkdale Shopping Center.

En person ska ha förts till sjukhus med ambulans, men den personens skador var enligt polisen "inte direkt orsakade av de avlossade skotten". Flera personer skadades i samband med rusningar mot utgångarna när skotten hördes.

Polisen letar efter de misstänkta som uppges vara i 20-årsåldern.

Tidigare i sommar började en man skjuta i ett folktätt område i Toronto. Två personer dödades och gärningsmannen sköts senare till döds av polisen.

Flera skjutningar i Kanada under senare tid har väckt liv i frågan om att införa hårdare vapenkontroller i landet. Premiärminister Justin Trudeau beställde i tisdags en utredning som undersöker möjligheten till ett totalförbud mot handeldvapen. (TT)