1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man gripen för misshandel av sambo. Olycka på halt väglag.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

Polisen har gripit en man i 50-årsåldern under natten mot julafton. Mannen är misstänkt för att ha misshandlat sin sambo.

– Han har misshandlat henne fysiskt, säger P-O Jansson, inre befäl vid Kalmarpolisen.

Sambon ska inte ha behövt sjukhusvård för sina skador. Brottet ska ha skett i centrala Kalmar och polisen säger att mannen kommer förhöras när han har nyktrat till.

Strax efter midnatt skedde en singelolycka i Braås, utanför Växjö. Det är en bil som har kört på ett rådjur och det ska vara väldigt halt på platsen, uppger SOS alarm. Polis larmades till ut medan räddningstjänst och ambulans stannade hemma.

Inget brott misstänks bakom olyckan och ingen är skadad.

SVERIGE

För några decennier sedan kunde svensk polis ha en uppklarningsandel på 90 procent av morden. Nu är den, för vissa kategorier mord, nere på endast kring 25 procent. Det är de olösta gängskjutningarna som innebär att listorna över "kalla fall" växer hos polisen.

– Andelen ouppklarade mord kommer öka rejält och det har enkom att göra med skjutningarna i offentliga miljöer där kriminella grupperingar är inblandade, säger Anders Eriksson, chef för "kalla fall"-gruppen i Region Väst, till SR Ekot.

Enligt Noa, polisens nationella operativa avdelning, finns det totalt i dag cirka 630 olösta mord i Sverige.

– Det är tragiskt och inte värdigt en rättstat som Sverige att man så enkelt ska komma undan med att ha ihjäl en annan människa, säger Anders Eriksson. (TT)

Danmark tvekar fortfarande, men nu har den omstridda gasledningen Nordstream 2 börjat byggas i svenska vatten.

Rörläggningsskeppet Solitaire har flyttats från finländska vatten och nu lagt de första rören i svensk zon, rapporterar P4 Blekinge.

Bygget berör fem länder – Ryssland, Finland, Sverige, Danmark och Tyskland. Misstänksamhet mot Rysslands avsikter och säkerhetspolitiska hänsyn har dock bidragit till att Danmark ännu inte godkänt ledningen. (TT)

VÄRLDEN

Över 280 människor har omkommit i samband med den katastrofala tsunami som drabbade Indonesien i helgen, meddelar landets räddningsmyndighet.

– Antalet offer och skadorna kommer att fortsätta stiga, säger talespersonen Sutopo Purwo Nugroho.

Hundratals skadades i tsunamin och sökandet efter överlevande fortsätter med hög intensitet. Mer än 3 000 människor som bor längs kusterna har tvingats söka sig till högre belägna platser. (TT)

Ett skalv med magnituden 6,4 har inträffat i havet utanför öriket Tonga i Stilla havet, rapporterar USA:s geologiska myndighet USGS.

Skalvets centrum var på 10 mils djup runt 8,5 mil norr om Tongas huvudstad Nuku'alofa.

Det finns inledningsvis inga uppgifter om skador efter skalvet och ingen tsunamivarning har utfärdats. Men vaksamheten är just nu extra stor i regionen, efter den ovanliga tsunamin som drabbade Indonesien i helgen. (TT)

Två personer, en mor och hennes dotter, har hittats döda i Medelhavet efter branden på en båt med migranter utanför Algeriet i fredags, meddelar landets kustbevakning. Flickans far och 17 andra saknas fortfarande.

Nio räddades efter olyckan, bland dem en pojke i samma familj som nu vårdas på sjukhus.

Runt 2 200 migranter har drunknat hittills i år när de har försökt ta sig över Medelhavet, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. (TT)