1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit en del fylleri runt om i Småland under natten. Två är anhållna för inbrott och en singelolycka har skett på riksväg 31.
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

SMÅLAND

Det har varit mycket fylleri runt om i Kalmar län under natten. Polisen har haft så mycket att göra att de ännu inte hunnit skriva alla anmälningar. Därmed har de också svårt att ge en helhetsbild över läget. Inga grövre brott har kommit till polisens kännedom.

Polisen i Kronoberg har också de haft en del fest och fylla att hantera under natten, men inga grövre brott har kommit till polisen kännedom.

– Vi har haft ungefär som en vanlig lönehelg, skulle jag säga. Kanske lite mer fylla, inget överdrivet säger Viktor Jensen, inre befäl vid Växjöpolisen.

Exempelvis så har det varit en misshandel ute på gatan i Ljungby där den misstänkte är omhändertagen för fylleri.

En bilist väjde för ett rådjur och körde av vägen under natten. Räddningstjänst och ambulans larmades till väg 31 i höjd med Tjukahall, mellan Nybro och Orrefors. Ingen person behövde följa med ambulansen till sjukhus och ingen person är misstänkt för brott. Jägare skickades ut för att spåra älgen.

Två män har anhållits misstänkta för inbrott i en bostad i Växjö som skedde på juldagskvällen. Polisen kunde gripa männen i närheten av villan tack vare att vittnen ringde in det pågående inbrottet.

På männen fann polisen även gods de tror kommer från andra stölder.

SVERIGE

Polisen klassar en skottlossning i Tensta i natt som försök till mord. Ingen skadades dock av skotten.

– Enligt initiala uppgifter har skotten gått in genom ett fönster, säger vakthavande polisbefäl Sylvia Oldin till Aftonbladet.

Larmet kom vid 00.30.

Ingen misstänkt finns i fallet, men platsen är avspärrad och polisen utreder vad som hänt mer exakt. (TT)

Ett mindre jordskalv har skrämt upp boende i norra Gävletrakten.

– Det blir en så fruktansvärd smäll först, det låter som att en bomb exploderar, och sen blir det vibrationer i huset, säger Jenny Hornborg i Norra Åbyggeby till Expressen.

– Det är typ fjärde gången sedan i oktober, vi har haft väldigt många sådana här skalv.

Seismolog Björn Lund säger till tidningen att skalvet kom klockan 22.22 på juldagskvällen.

– Preliminärt har det en magnitud på två eller kanske lite över två, säger han.

Enligt Lund har det skett i Hilleområdet där det var ett skalv tidigare under hösten, då med en magnitud på omkring tre. (TT)

VÄRLDEN

Japan drar sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC) och börjar till sommaren att jaga val kommersiellt i japanska territorialvatten, bekräftar en talesperson för den japanska regeringen.

Tidningen Sankei uppger att beslutet fattats på ett regeringsmöte på tisdagen, då regeringens mål är att återuppta den kommersiella jakten, vilket IWC inte tillåter.

IWC sade i september nej till landets begäran om att återuppta kommersiell valjakt. (TT)

Syrisk statlig media uppger, med hänvisning till en militär källa, att israeliska flygplan attackerat mål i närheten av Damaskus. Ett videoklipp har sänts där ett objekt ovanför Damaskus skjuts ned, rapporterar BBC.

Tre soldater ska ha skadats och en vapendepå träffats, men källan hävdar att de flesta robotarna flygplanen avfyrade skjutits ned av syriskt luftvärn.

Oppositionella Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR, uppger att israeliska robotar avfyrats från libanesiskt territorium riktade mot västra och sydvästra Damaskus, där ett antal vapendepåer uppges ha träffats.

Israel kommenterar sällan insatser i Syrien, men uppger att de skjutit ned en syrisk luftvärnsrobot. (TT)

En sydkoreansk delegation ombord ett specialtåg med nio vagnar lämnade Seouls järnvägsstation på annandagsmorgonen på väg mot Nordkorea.

På en stillbild som visats i sydkoreansk tv syns tåget några timmar senare på den nordkoreanska stationen Panmun, där en ceremoni skulle äga rum.

Den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un kom överens om att hålla ceremonin i slutet av detta år när de höll ett tredje toppmöte i Pyongyang i september.

Ceremonin är enligt syd främst en symbolisk handling för att uttrycka ett åtagande om att åter koppla ihop ländernas järnvägar, och att modernisera Nordkoreas tåg- och vägnät. (TT)