1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Kalmar län och Kronoberg. Kraftig brand i Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Det brinner kraftigt i en byggvaruhandel i Svalövs kommun. Enligt räddningstjänsten brinner det i en mindre butiksdel och i kontorsdelen, som ska vara totalskadad, och branden är fullt utvecklad.

– Läget är ganska stabilt, men vi håller på att bekämpa branden fortsatt och försöker hålla begränsningslinjen, säger Christer Haraldson, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Larmet kom strax före klockan fyra på morgonen och räddningstjänsten, som är på plats från flera stationer, bedömer att insatsen kommer att pågå ett antal timmar. Branden ska ha startat i kontorsdelen.

– Det är en stor byggmarknad, full av diverse byggmaterial i en lång hall. Risken finns för brandspridning i byggnaden, men just nu har vi det under kontroll, säger Christer Haraldson.

Det ska även finnas gasflaskor i lokalerna som försvårar släckningsarbetet och polisen har spärrat av upp till 500 meter från brandplatsen.

Inga personskador har rapporterats. (TT)

Världen

Åtta personer omkom när ett hus i Nigerias största stad Lagos rasade samman på onsdagen. I huset fanns en olaglig skola och dussintals barn fastnade i rasmassorna.

Enligt ett vittne föll fyravåningshuset ihop utan något förtecken på vad som väntade.

– Vi stod och rökte utanför när byggnaden bara kollapsade, säger Olamide Nuzbah till AFP.

Kaotiska scener utspelade sig när panikslagna föräldrar, chockade grannar och andra samlades runt den dammrykande bråteshögen där huset stått.

– Snälla, rädda mitt barn, rädda mitt barn! skrek en förtvivlad mamma som inte visste vad som hänt hennes sjuåriga dotter.

Hur många som befann sig i byggnaden är oklart. Inledningsvis talades det om upp emot 100 barn och ytterligare personer.

Sent på kvällen bekräftade räddningstjänsten att åtta personer dog och 37 räddades levande ut förödelsen. Flera överlevande är svårt skadade. (TT)

Nya fynd från flygplansvraket efter söndagens olycka i Etiopien antyder att det finns likheter mellan den olyckan och flygkraschen i Indonesien i höstas, uppger det amerikanska luftfartsverket FAA.

Under onsdagen sällade USA sig till skaran av länder som tillfälligt förbjuder trafik med olycksmodellen Boeing 737 Max 8.

"Myndigheten tog beslutet till följd av datainsamlingsprocessen och nya bevis som hämtats in på olycksplatsen som har analyserats i dag", uppgav FAA, strax efter det att USA:s president Donald Trump meddelade att planen skulle parkeras.

Även flygplanstillverkaren Boeing rekommenderar att alla flygningar med den olycksdrabbade modellen 737 Max tillfälligt stoppas. (TT)

Hundratals människor, varav många barn, har förgiftats av olagligt avfall i Malaysia, uppger myndigheterna.

Man tror att en lastbil i förra veckan dumpade giftigt avfall i en flod nära industristaden Pasir Gudang. När människor sedan andades in de giftiga ångorna från floden blev de sjuka med symptom som illamående och kräkningar.

Över 500 personer har behövt medicinsk behandling och över 160 personer vårdas på sjukhus, uppger landets statliga nyhetsbyrå Bernama.

Det är inte klart vilken typ av gift det handlar om.

"Utbildningsdepartementet har beslutat att omedelbart stänga alla 111 skolor i Pasir Gudang-området," säger utbildningsminister Maszlee Malik i ett uttalande.

Tre män greps tidigare i veckan misstänkta för att ha dumpat det giftiga avfallet. En av dem tros bli åtalad och riskerar i så fall upp till fem års fängelse för att ha brutit mot miljöskyddslagar. (TT)