1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Kraftig villabrand i Växjö. Man hittad skadad i centrala Växjö.
Misshandelsanmälningar efter bråk i Vimmerby.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Strax före klockan 02 på natten till påskafton kom larm om att det brann i en villa på Hov i Växjö.

Räddningstjänst skickades till branden vid Korintvägen. Personalen arbetade bland annat från korgbil. Lågor slog ut från taket och det var kraftig rökutveckling inledningsvis.

Branden ska vara fullt utvecklad på vinden, enligt uppgift till SOS Alarm från räddningstjänsten klockan 02.40. Räddningstjänsten arbetar då med att rädda lösöre.

Man räknar med att vara kvar på platsen i ytterligare cirka tre timmar.

Polis har varit vid villan under natten. I huset bor ett par som hade besök.

– De vaknade av att brandlarmet gick. Då hade elden tagit sig i trallen och börjat ta sig i husfasaden. Oklar orsak till branden, men de hade grillat på kvällen ute på trallen, säger Samir Cehic, säger

Men de hann ut ur huset?

– Ja, det var inga personskador. Allt gick lugnt och kontrollerat till. Räddningsledaren på plats sa att det inte heller var någon spridningsrisk.

Vid 06-tiden arbetar räddningstjänsten fortfarande med mycket personal vid branden, enligt fotograf på plats.

Vid klockan 00.15 hittades en skadad man vid Växjö stadsbibliotek.

– Det var ganska kraftigt våld mot huvudet. Vi vet inte om det är ett brott, om han har trillat eller om det är någon annat, säger Samir Cehic, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Polisen rubricerar fallet som grov misshandel inledningsvis. Den skadade fördes till sjukhus, men har inte kunnat förhöras under natten.

Och strax före klockan 00.30 stoppades en bilförare av polis i södra Växjö. Föraren, en man i 25-årsåldern, togs med för provtagning och misstänks för drograttfylleri samt narkotikabrott (eget bruk).

Kalmar län

Polisen har upprättat två anmälningar om misshandel efter bråk i centrala Vimmerby på natten till påskafton. Flera patruller skickades till Kungsgatan strax efter klockan 02.30.

När polis kom dit ska en del av dem som ska ha deltagit i bråket ha stuckit från platsen. Enligt uppgift till polisen ska bråket dock ha fortsatt på annan plats.

Sverige

En man har avlidit efter att ha gått igenom isen i Enviken i Falu kommun på fredagseftermiddagen. Mannen som är i 70-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans i vilken hjärt- lungräddning pågick hela vägen.

Larmet kom vid 16.15-tiden och en halvtimme senare uppgav räddningstjänsten att de fått upp mannen ur vattnet.

Vid 21-tiden på fredagskvällen meddelade landstinget i region Dalarna att han avlidit på sjukhus.

Mannens anhöriga är underrättade. (TT)

Världen

Protesterna mot det styrande militärrådet i Sudan växer. Hundratusentals demonstranter samlades på fredagskvällen runt en sittstrejk utanför försvarshögkvarteret i huvudstaden Khartum.

Militärrådet tog makten efter att ha störtat president Omar al-Bashir 11 april, de strejkande vill att militären ska lämna över makten till civila.

På söndag ska den största protestgruppen SPA presentera ett eget civilt råd som de vill ska styra landet tills vidare. (TT)

Demokraterna i USA:s representanthus har lämnat in en stämningsansökan mot justitiedepartementet för att få tillgång till hela Rysslandsutredningen, utan censurerade delar.

Departementet har svarat att justitieutskottets ordförande Jerry Nadlers handling är onödig.

– Justitiedepartementet kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Kongressen och tillmötesgå legitima, lagenliga, önskemål, säger talespersonen Kerri Kupec. (TT)