1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kalmar län eller i Kronoberg.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Försvaret kan få utökat branduppdrag. I dag är det inte en uttalad del av Försvarsmaktens grunduppdrag att hjälpa till och exempelvis släcka skogsbränder. Men nu säger sig flera partier, som Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna vara intresserade för att utöka försvarets uppdrag. Något som föreslogs i en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i våras.

– Vi behöver använda de resurser vi har på mycket bättre sätt för att stå rustade, för bränder kommer att ske framöver också, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), till Sveriges Radio Ekot.

Jon Wikingsson, som samordnar försvarets resurser vid insatser, säger till Ekot att Försvarsmakten har en skyldighet att ställa upp om de har resurser som är lämpliga för det och det tycker han att de visade tydligt förra sommaren. (TT)

Polis och SOS Alarm fick in flera samtal klockan 22.52 på onsdagskvällen om att en hög smäll hörts i Rosengård i Malmö. Även en polispatrull i området hörde det höga ljudet och åkte för att göra en kontroll. Flera enheter skickades men polisen har inte hittat någon plats där det skulle ha skett någon detonation.

– Vi tror i stället att det eventuellt kan röra sig om åska som allmänheten har hört. Det är något åskoväder som rör sig över Öresund i detta nu, säger Katarina Rusin, presstalesperson vid polisen i region Syd. (TT)

Världen

Minst 17 personer har dödats i en attack mot en by i norra Burkina Faso.

– En beväpnad grupp utförde en attack mot civilbefolkningen i byn Belehede under natten till tisdag, säger landets försvarsminister Cheriff Sy i ett uttalande, och lägger till att en "massiv" militärinsats har inletts för att hitta gruppen och återställa säkerheten i det utsatta området.

Burkina Faso har präglats av oro under flera år. De senaste månaderna har våldets trappats upp mot kristna i landets norra delar, där flera dödliga attacker genomförts. Senast för en dryg vecka sedan dödades 19 personer i en liknande attack. (TT)

Kinas president Xi Jinping har anlänt i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, rapporterar det statliga kinesiska mediebolaget CCTV.

Xi är i Nordkorea med en större delegation för ett tvådagarsbesök där han kommer att ha möten med landets diktator Kim Jong-Un.

Det är första gången på 14 år som en kinesisk ledare besöker Nordkorea. Kim har däremot varit i Kina fyra gånger det senaste året, i syfte att bland annat försöka lätta sanktionerna mot sitt land. (TT)