1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Räddningstjänsten larmades till en bilbrand i Oskarshamn.
I Växjö misshandlades en person i samband med ett personrån.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Vid 01.30-tiden på lördagen slog någon larm om en brinnande personbil på en parkeringsplats längs Låglandsvägen i Oskarshamn. Enligt räddningstjänsten fanns det dock ingen spridningsrisk till några andra fordon.

Kronoberg

Under natten ska en person ha blivit rånad på en mobiltelefon av ett antal gärningspersoner i centrala Växjö. En annan person, som försökte avstyra rånet, blev misshandlad men ska ej behövt uppsöka sjukhusvård. Ingen misstänkt person har gripits.

Väg 15 fick stängas av under cirka en och en halv timme sedan en lastbil med släp vält öster om Markaryd. Ingen person uppges ha kommit till skada i samband med olyckan.

Sverige

En brand i en bilverkstad i Söderbärke i Dalarna orsakade kraftig rök i området. Under flera timmar i natt gällde ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, med rådet för alla i närheten att hålla sig inomhus.

Tidigt på morgonen blåstes faran över. Brandkåren hade då fokuserat på att hindra spridning från verkstadsbyggnaden.

– Den var redan helt övertänd när vi kom fram och vi vågade inte gå in eftersom det fanns tryckkärl som small, sade Stefan Fröbom, inre befäl på räddningstjänsten, till Dalarnas Tidningar.

– Vi kyler runt byggnaden och försöker förhindra att branden sprider sig, sade Fröbom.

Inga personskador uppstod vid branden. (TT)

En man fick klippas loss ur sin bil efter att ha voltat vid en polisjakt i Varberg natten till lördagen, skriver polisen på sin sajt.

En polispatrull hade försökt kontrollera nykterheten på föraren, som i stället försökte smita i sin bil. Polisen tog upp jakten, som efter en kortare sträcka slutade med att den flyende bilen slog runt.

Efter att ha klippts loss fördes föraren, som var ensam i bilen, till sjukhus. Skadeläget är oklart, men han var enligt polisen vid medvetande.

Mannen misstänks för grovt rattfylleri och eventuellt fler brott. (TT)

Världen

USA inför ytterligare sanktioner mot Iran – denna gång mot landets centralbank. Teherans sista källa till finansiella medel är därmed fryst, enligt finansminister Steven Mnuchin.

– Det är den högsta nivå av sanktioner något land hittills belagts med, säger president Donald Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Utöver centralbanken införs sanktioner mot Irans nationella utvecklingsfond samt ett iranskt bolag som sägs ha använts för militära utgifter, heter det i ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

USA och Saudiarabien har pekat ut Iran som ansvarigt för attackerna mot saudiska oljeanläggningar den gångna helgen, attacker som initialt stoppade hälften av kungadömets oljeutvinning – cirka 5 procent av världsproduktionen. (TT)

Hundratals demonstranter tog på fredagskvällen till gatorna i Kairo och flera andra egyptiska städer för att demonstrera mot president Abd al-Fattah al-Sisi och korruption på hög myndighetsnivå.

I Kairo försökte demonstranterna ta sig till Tahrirtorget, där kravallpolis skingrade protesterna med tårgas. Ett flertal personer ska ha frihetsberövats.

Efter militärens maktövertagande 2013 har demonstrationer i Egypten i praktiken förbjudits enligt lag. (TT)