1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Butiksinbrott i Högsby. Duo gripen för bilstöld i Kalmar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Strax efter midnatt ska en livsmedelsbutik i Högsby ha utsatts för inbrott. En person slog larm om att flera personer slagit sönder ett fönster och tagit sig in. Man ska ha tagit en oklar mängd gods.

Polis åkte till platsen för att säkra spår.

Strax före klockan 03.30 greps en man och en kvinna (i 30- respektive 20-årsåldern) i västra Kalmar efter att bilen de åkte i stoppats av polis. De misstänks ha stulit bilen.

Mannen som körde misstänks även för drograttfylleri, grov olovlig körning och flera trafikbrott. Det finns dessutom misstanke om ringa narkotikabrott.

Bilen togs i beslag av polisen.

Sverige

Strax efter klockan 02 kom larm om en ladugårdsbrand vid Enåsen öster om Falköping.

Inga människor skadades fysiskt. Däremot ett 20-tal hönor.

– Byggnaden vi kom fram till var helt övertänd, säger Roger Almgren, räddningschef vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg.

Räddningstjänsten var på plats med ett flertal enheter från Falköping och Tidaholm och försökte begränsa branden. Även ambulanspersonal samt polis skickades dit.

Ladugården, cirka 50 gånger 20 meter stor och förvaringsplats för maskiner, blev totalskadad. Det uppger räddningstjänsten på morgonen. Men tre intilliggande boningshus ska ha kunnat skyddas av personalen så att de klarade sig från branden.

– Två brandmän är kvar på platsen för eftersläckning och bevakning. De kommer vara kvar under förmiddagen, säger Henrik Carlsson, stabsbrandmästare vid Samhällsskydd mellersta Skaraborg, klockan 05.15.

Ingen människa uppges ha skadats fysiskt.

– Ett 20-tal hönor fanns i ett hönshus som var ihopbyggt med maskinhallen. De blev kvar, säger Carlsson.

Polisen har ingen misstanke om brott.

Under söndagskvällen misstänks ett grovt rån ha begåtts i Kristianstad. En villatomt har spärrats av och utredningen har pågått under natten till måndagen.

Polisen fick kännedom om händelsen klockan 21.20.

– Det finns personskador, men inga livshotande, säger Peter Frostlund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Utredningsarbete pågår. Polis är på plats på en villaadress i Kristianstad där man har spärrat av tomten. Tekniker och dna-hund arbetar var där under natten.

Hur många personer är utsatta för brott?

– Vi har valt att inte gå ut med det i nuläget, innan vi har kommit vidare i utredningen, säger Frostlund.

Världen

Tyfonen Hagibis har passerat Japan, och drar vidare över Stilla havet. I dess kölvatten letar tiotusentals räddningsarbetare nu efter överlevande.

Flera räddningsinsatser pågår i de delar av landet som drabbats av skred och översvämningar efter tyfonens framfart. Och de har bråttom – ytterligare skyfall väntas i de drabbade områdena och myndigheterna har varnat för fler översvämningar och ras.

I Nagano nådde vattnet på söndagen upp till andra våningen på vissa bostäder. Vattnet har sjunkit tillbaka något, men räddningsarbetarna vadar i meterhögt gyttjefyllt vatten, och tvingas på vissa platser snorkla i det, allt i hopp om att hitta några av de personer som fortsatt saknas.

Över 110 000 räddningsarbetare arbetade under natten mot måndagen, och premiärminister Shinzo Abe lovar att kalla in fler om det skulle behövas.

Minst 35 personer har konstaterats döda, och 15 saknas, rapporterar NHK. 186 personer har skadats.

Uppemot 100 000 hushåll saknar el och runt 120 000 saknar vatten. Tiotusentals personer har fått söka skydd och vet inte när eller om de kan återvända till sina hem. (TT)