Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Inbrott i container och rattfylleri i Kalmar. Våldsamt motstånd i Växjö.
Publicerad 25 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Två personer uppges ha brutit sig in i en container som tillhör ett byggföretag.

Polisen fick kännedom om händelsen i området Malmen i Kalmar vid 22.30-tiden på torsdagskvällen. Ingen var dock kvar på platsen när polis kom dit.

Annons

Misstänkt stöldgods ska ha hittats i plastsäckar. Det handlar om verktyg.

Brottsrubriceringen är stöld genom inbrott.

Vid klockan 23.25 stoppade polis en bilförare i Kalmar. Mannen, som är född på 1980-talet, misstänks för drograttfylleri och/eller rattfylleri.

Här saknas innehåll

Växjö

Vid midnatt skulle en man i 20-årsåldern omhändertas för fylleri på ett uteställe i centrala Växjö.

Han ska då ha blivit våldsam. Mannen misstänks nu för våldsamt motstånd samt hot mot tjänsteman.

Sverige

Strax efter klockan 21.00 bröt sig en man i 30-årsåldern in i polisstationen i Karlshamn.

Mannen tog sig in genom att bryta upp entrédörren och har sedan inne i byggnaden bland annat krossat ett flertal fönsterrutor.

– Polisrapporten är inte gjord än så jag har inga mer uppgifter för tillfället, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Sydöstran klockan 23.00.

Mannen kunde gripas av polis och anhölls senare. Han misstänks för skadegörelse och olaga intrång.

En kvinna har omkommit i en brand i ett hus på en gård utanför Köping i natt, skriver polisen på sin sajt.

Annons

Totalt fanns fyra personer på platsen som räddningstjänsten tog omhand. Utöver kvinnan som konstaterades död var en person svårt brännskadad medan två fått rökskador. Dessa tre fördes till sjukhus.

Det finns inga misstankar om brott i samband med branden, som i stort sett var släckt av personerna på plats när räddningstjänsten kom fram. (TT)

Världen

Omkring 50 000 personer har beordrats att lämna sina hem i Santa Clarita norr om Los Angeles i Kalifornien efter att en skogsbrand har brutit ut.

Brandkåren har inte kontroll över branden som sprider sig snabbt.

Sedan tidigare härjar flera omfattande bränder över Kalifornien och en sträng brandvarning utfärdades för stora delar av delstaten tidigare i veckan, då man väntade höga temperaturer och starka vindar.

På torsdagen fick hundratals personer lämna sina hem i flera orter norr om San Francisco. (TT)

Italiensk polis har sprängt en liga som specialiserat sig på att sända förorenat plastmaterial till Kina för skotillverkning. Skor med rester av bekämpningsmedel och gödningsmedel har sedan sålts i Italien.

Tio personer har gripits och ytterligare fem har satts i husarrest. De gripna misstänks bland annat för utpressning, olaga vapeninnehav, misshandel och olaga avfallshantering.

Claudio Carbonaro pekas ut som ligans ledare. Han är en maffiaboss som enligt polisen låg bakom över 60 mord under 1980- och 1990-talen. Han övergick till att samarbeta med myndigheterna men återvände 2013 till Sicilien och tog över ledningen av en maffiafamilj.

Handeln med förorenad plats beskrivs av polisen som extremt lönsam. Tillslaget gjordes efter en fyra år lång utredning som inleddes med ett beslag i Rom av skor tillverkade av giftigt material. (TT)

Annons

Regeringskritiska protester har åter brutit ut i Irak. Säkerhetsstyrkor har mött demonstranterna med vattenkanoner och det förekommer uppgifter om att tårgas har använts.

Tidigare i oktober utbröt protester i Irak. Skarp kritik har riktats mot polis och säkerhetsstyrkor i en FN-rapport som konstaterar att mer våld än vad som var nödvändigt användes mot demonstranterna. Totalt 157 människor dödades, varav 111 i huvudstaden Bagdad.

Protesterna utlöstes av allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard. Det har även förts fram krav på en förändring av det politiska systemet.

De nya protesterna utbröt på torsdagskvällen, lokal tid. Fredagen markerar årsdagen för premiärminister Adil Abd al-Mahdis tillträde.

Strax efter midnatt lokal tid framträdde premiärministern i tv. Han försvarade sin politik och sina reformer och sade att demonstranterna har rätt att protestera så länge de gör det "utan att störa det offentliga livet". (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons